Terveydenhuolto: Myös ou­lu­lai­set jou­tu­vat mak­sa­maan, kun Pohteen pal­ve­lu­ja vä­hen­ne­tään

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Jääkiekko: Kärpät romahti täy­des­sä Rak­si­las­sa ru­mas­ti, mutta tu­lok­sen takaa löytyy myös valoa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ro­na­vi­ruk­sen tes­taus­ta laa­jen­ne­taan ja li­sä­tään – uuden ohjeen mukaan tes­tei­hin kaikki, joilla on ko­ro­na­vi­ruk­seen sopivia oireita

THL:n ja sairaanhoitopiirien uuden ohjeen mukaan kaikki sellaiset potilaat pitäisi testata, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita

Yksityinen lääkäriketju Mehiläinen tekee drive in -koronatestejä Oulussa Linnanmaalla.
Yksityinen lääkäriketju Mehiläinen tekee drive in -koronatestejä Oulussa Linnanmaalla.
Kuva: Pekka Peura

Koronaviruksen testausta aiotaan laajentaa ja lisätä, kertoo THL.

THL:n ja sairaanhoitopiirien uuden ohjeen mukaan kaikki sellaiset potilaat pitäisi testata, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita. 

Päivitetyn ohjeen mukaan testaukseen pitää jatkossa ohjata kaikki sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon potilaat, joilla on koronavirukseen sopivia oireita tai lääkärin arvion mukaan heillä on syytä epäillä koronavirustartuntaa. THL:n mukaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät testataan, jos heillä epäillään tartuntaa. 

– Testaus on ketju, joka alkaa terveydenhuollossa tehtävästä näytteenotosta. Sen jälkeen näyte tutkitaan laboratoriossa. Tuloksen perusteella sairastuneet voidaan tunnistaa nopeasti, hoitaa eristysolosuhteissa sairaalassa tai kotona sekä estää jatkotartuntoja asettamalla altistuneet karanteeniin, ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä toteaa.

THL:n mukaan näin pyritään myös luomaan tarkka kuva epidemian kulusta ja jäljittämään tartuntaketjut. Luomalla epidemiasta tarkan kuvan rajoitustoimenpiteiden tehoa sekä niiden välttämättömyyttä ja kestoa voidaan tarkastella. 

THL kertoo, että tällä hetkellä Suomessa pystytään tällä hetkellä tutkimaan yli 4 000 näytettä päivässä. Testaus-, näytteenotto- ja jäljittämiskapasiteettia aiotaan kasvattaa edelleen. 

Suomessa on varmistunut yhteensä 3 237 koronavirustartuntaa. Tartunnoista 106 on Pohjois-Pohjanmaalla.