Terveys: Mitä hoito OYSissa oi­keas­ti maksaa? Katso jät­ti­lis­taus

Pääkirjoitus: Viisi huu­me­kuo­le­maa vii­kos­sa on liikaa – uhreja on enemmän kuin lii­ken­tees­sä

Luitko jo tämän: Vie­rai­lim­me per­heen­äi­ti Marika Fin­ger­roo­sin luona ja saimme sek­si­le­lu-esit­te­lyn

Ko­ro­na­tes­tei­hin ha­keu­tu­vien määrä taas nou­sus­sa Ou­lus­sa, kau­pun­ki nosti tes­ti­ka­pa­si­teet­tia aikojen lo­put­tua

Oulussa koronatestiin hakeutuvien määrä on jälleen nousussa. Tämä on näkynyt testausaikojen loppumisena.

– En puhuisi ruuhkautumisesta, mutta aamulla sain viestiä että ajat ovat menneet, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo sanoo.

Kaupunki on reagoinut tilanteeseen saman tien lisäämällä testauskapasiteettia Limingantullin testauspisteen osalta. Samalla myös terveysyhtiö Pihlajalinnan Oulun kaupungille ottamien koronanäytteiden määrää on nostettu, Mäkitalo kertoo.

Mikäli ajat ovat lopussa, Oulussa näytteitä otetaan myös niissä hyvinvointikeskuksissa joissa on koronavastaanotto.

– Toivomme kuitenkin, että ne eivät ruuhkaudu pelkästään koronanäytettä hakevista. Kaupungin Limingantullin ja Pihlajalinnan näytteenottokapasiteetti on ensisijassa sitä varten, Mäkitalo toteaa.

Lisätietoja testiin hakeutumisesta löytyy täältä.

Viime viikolla kaupungin testauksessa otettiin yli 3 700 testiä. Sitä edeltävällä viikolla niitä kertyi noin 3 400 ja sitä edeltävällä viikolla puolestaan 3 900 eli testeihin hakeutuvien määrä näyttää olevan jälleen nousussa.

Testeihin hakeutuvien määrän kasvun syy ei ole täysin selvä. Oulussa on ollut melko tasaisesti tartuntoja. Samalla koulut ja päiväkodit ovat aloittaneet.

– Flunssakauden alun pitäisi näkyä mieluumminkin vasta noin kuukauden päästä. Nyt on vielä periaatteessa kesäkuukausi, vaikka keli on kurja, Mäkitalo sanoo.

Koronatestimäärien kasvaessa myös tulosten saamisen viive kasvaa. Nyt testituloksen saa keskimäärin arviolta hieman yli yhdessä vuorokaudessa.

– Testimäärän kasvaessa kasvaa myös niiden osuus, joista tulos saadaan vasta kahdessa tai jopa kolmessa vuorokaudessa ja se on jo tosi hankala tilanne, Mäkitalo sanoo.

Oulun kaupungin koronarokotus- ja koronatestauspaikkoihin tulee elokuun lopulla muutoksia. Oulun kaupungin koronarokotus- ja koronatestauspaikkoihin tulee elokuun lopulla muutoksia. Koronarokotukset siirtyvät Ouluhallista Limingantulliin (Nuottasaarentie 5, entinen Limingantullin näytteenottopiste), jossa rokotuksia annetaan maanantaista 30.8. lähtien. Samalla Limingantullin näytteenottopiste muuttaa Nuottasaarentieltä osoitteeseen Alasintie 10, jossa koronanäytteitä otetaan 30.8. lähtien.

Koronarokotukseen varataan aika samaan tapaan kuin ennenkin. Jos henkilöllä on jo aika varattuna rokotukseen Ouluhallille, aika siirtyy automaattisesti Nuottasaarentielle Limingantulliin.

Ajan siirtymisestä lähetetään tekstiviesti niille henkilöille, joiden puhelinnumero on tiedossa. Ilman ajanvarausta toimivat walk in -rokotuslinjat otetaan Limingantullissa käyttöön mahdollisesti myöhemmin. Viimeinen rokotuspäivä Ouluhallilla on perjantaina 27.8.

Sekä Nuottasaarentie 5:ssä että Alasintie 10:ssä on autoilijoille pysäköintitilaa. Rokotukselle Nuottasaarentielle pääsee myös useilla bussilinjoilla.

Koronatestiin on jatkossakin aina varattava aika.

Päivitetty kello 16.59: Lisätty tiedot rokotus- ja testauspaikkojen muutoksista.