Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ko­ro­na­syk­syn van­ki­su­ma ki­ris­tää ter­vey­den­huol­lon re­surs­sit ää­rim­mil­leen

Kun välttämätön kiireellinen hoitotyö täyttää päivät, ei ennaltaehkäisevään tai siviilielämään tukevaan työhön riitä aika.

Koronasyksynä vankiloihin on saapumassa ennätysmäärä erittäin huonokuntoisia vankeja. On epävarmaa, pystytäänkö nykyresurssein turvaamaan vankien perusoikeus riittäviin terveyspalveluihin.

Uhkana ovat vankikansalaisten sairauden ja kuoleman lisäksi myös heijastevaikutukset muuhun terveydenhuoltoon ja vankilaturvallisuuteen.

Koronapoikkeustilan ajan rajoitettiin lyhyiden vankeusrangaistusten (< neljä kuukautta) ja sakon muuntorangaistusten täytäntöönpanoa. Näin vankimäärää laskettiin ja vankilaepidemioilta vältyttiin.

Kertynyttä vankeusvelkaa on alettu purkaa, ja vankiloihin odotetaan seuraavien kuukausien aikana yli 4 000 ”rästivankia” normaalin vankimäärän lisäksi. Määrä on hurja huomioiden tavanomainen 3 000 hengen vankiluku.

Rästivangeista suuri osa on sakkovankeja. He ovat yleensä päihderiippuvaisia ja varattomia ihmisiä, jotka joutuvat vankilaan lyhyille, esimerkiksi viiden päivän, tuomioille, korvaamaan sakkoeuroja vankilapäivien muodossa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.