Mainos

Ko­ro­na­sul­ku loi on­nis­tu­jia ja kär­si­jöi­tä – ky­syim­me muu­ta­mal­ta yrit­tä­jäl­tä, miten heille menee

Koronasulku laittoi ravintolat ja kahvilat kiinni. Yrittäjä-lehti kysyi muutamalta yrittäjältä, miten heillä on mennyt.

Oululaisen Kahvila Tuokion yrittäjä Anu Lakkapää kertoo, että päätös keskittyä vegaanisiin ja gluteiinittomiin leivonnaisiin ja ruokiin on kantanut läpi korona-ajan.
Oululaisen Kahvila Tuokion yrittäjä Anu Lakkapää kertoo, että päätös keskittyä vegaanisiin ja gluteiinittomiin leivonnaisiin ja ruokiin on kantanut läpi korona-ajan.
Kuva: Ester van Dam

Oululaisen Kahvila Tuokion yrittäjän Anu Lakkapään työt eivät ole loppuneet.

Kahvila-konditorian valitsema linja on kantanut läpi koko korona-ajan. Yritys keskittyy vegaanisiin ja gluteiinittomiin leivonnaisiin ja ruokiin.

Kahvila toimii nouto-periaatteella. Vitriinistä myydään lounasta ja sekä makeita että suolaisia leivonnaisia. Tilaustuotteiden tekeminen jatkuu.

Muutto uuteen toimipaikkaan Merikoskenkadun varteen on ollut onnistunut ratkaisu. Isommat tilat ovat mahdollistaneet suunnitelmissa olleen konditoriapuoleen keskittymisen.

Lakkapää toteaa, että heidän yrityksellään on oikeastaan mennyt todella hyvin. Myynti on pysynyt normaalina.

”Korona teki siirtymispäätöksen helpoksi. Meillä on etuna se, että ollaan suurimmaksi osaksi keskitytty erityisruokavalioihin ja niille on riittänyt kysyntää.”

Yrityksessä on joulukuussa aloittanut työntekijä oppisopimuksella. Osa-aikaisen työntekijän sopimusta on jouduttu pienentämään.

Asiakasmäärä vähentynyt

Koronasulku ei kohdistu yksityisiin kuntosaleihin. Kuitenkin korona-aika on vaikuttanut niiden toimintaan suuresti.

Yrittäjä Jani Huotari Muhoksella toimivasta Laiffigymistä kertoo, että asiakasmäärät ovat vähentyneet. Erityisesti eläkeikäisten ja varttuneiden asiakkaiden määrä on laskenut.

”Olosuhteisiin nähden menee ihan hyvin. Vuoden mittaan tilanne ei ole missään vaiheessa palautunut entiselle tasolle, ei edes kesällä tai syksyllä, kun oli helpompaa.”

Laiffissa ryhmäliikunnan osuus palveluista ei ole niin suuri kuin monilla muilla kuntosaleilla.

”Se on lohdullista meidän kannalta, koska ryhmämuotoista toimintaa on rajoitettu eniten. Meillä ne on otettu kokonaan pois tarjonnasta.”

Asiakkaiden vähentyminen näkyy yrityksen kassavirrassa.

”Kassavirta ei kestä olemassa olevaa tilannetta loputtomiin. Puskuria on jouduttu käyttämään jonkun verran.”

Huotarin mukaan yritys pärjää tämän vuoden, mutta jos tilanne jatkuu useita vuosia, tulee vaikeuksia. Tilanne tuntuu turhauttavalta.

”Tänään on takki aika tyhjä. Sitä on luovuttanut kevään ja kesän suhteen, ettei ole paljonkaan tehtävissä.”

Yrittäjä on kääntänyt katseensa ensi syksyyn, kuntosalin sesonkiaikaan.

”Toivotaan, että saataisiin vanhat asiakkaat takaisin.”

Kuntosali Vahvan Otteen yrittäjä Miia Luokkala on korona-ajasta selvitäkseen joutunut lähtemään muualle palkkatyöhon. Hän on pystynyt palkkatyön ohella hoitamaan yritystään.
Kuntosali Vahvan Otteen yrittäjä Miia Luokkala on korona-ajasta selvitäkseen joutunut lähtemään muualle palkkatyöhon. Hän on pystynyt palkkatyön ohella hoitamaan yritystään.
Kuva: Jonna Luokkala

Yrittäjä muualle palkkatyöhön

Yrittäjä Miia Luokkalan luotsaama kuntosali Vahva Ote on kärsinyt korona-ajasta. Liiketoiminta on laskenut 40 prosenttia. Vahva Ote toimii Oulaisissa.

Yritys ei voi kovin hyvin. Se selviää kuluistaan jotenkuten, onneksi vuokranantaja ja pankki ovat tulleet vastaan. Palkkaa Luokkala ei ole pystynyt nostamaan vuoteen.

”Ennen yritys työllisti minut täysipäiväisesti ja pystyi tarjoamaan tuntitöitä muutamille kevytyrittäjille. Olen joutunut lähtemään muualle palkkatyöhön ja hoitamaan samalla yritystä, jotta se selviää.”

Asiakaspalvelu on suljettu kokonaan. Luokkala hoitaa salilla vain sovitut valmennukset. Salikorttien aktivoinnit hoidetaan etänä.

”Olen luonteeltani optimistinen, mutta ajoittain oma jaksaminen huolettaa. Tiedän, että tässä voi käydä yrityksen kannalta myös huonosti.”

Luokkala opiskelee seksuaalineuvojaksi ja toivoo, että voisi suunnitella liiketoimintaa ja kehittää palveluja. Hän tähtää ensi syksyyn ja toivoo rajoitusten hellittävän.