Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä: Neljäs ko­ro­na­ro­ko­te voidaan antaa kai­kil­le, joille se lää­kä­rin arvion mukaan on pe­rus­tel­tua

Ministeriön mukaan koronarokotukset vähentävät vakavaa tautimuotoa ja turvaavat siten terveydenhuollon kapasiteetin riittävyyttä.

Koronarokotteet ehkäisevät hyvin vakavaa tautimuotoa. Arkistokuva.
Koronarokotteet ehkäisevät hyvin vakavaa tautimuotoa. Arkistokuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi keskiviikkona, kenelle voidaan antaa koronarokotuksen neljäs tehosteannos.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteessa kerrotaan, että jatkossa koronarokotteita voidaan antaa kaikille sellaisille henkilöille ja henkilöryhmille, joille se on lääkärin arvion mukaan perusteltua. Lääkärin arvio voidaan tehdä julkisella tai yksityisellä sektorilla, myös työterveyshuollossa.

Lääkäreiden tehtävä on myös arvioida rokotteen sisällön perusteella tapaukset, joille rokote ei sovi.

Valtion hankkimia koronarokotteita tarjoavat kunnat ja hyvinvointialueet. Rokotukset toteutetaan terveydenhuollon jo olemassa olevien rokotuskäytäntöjen mukaisesti.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laativat yhdessä terveydenhuollon toimijoiden kanssa ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee 18–59-vuotiaille perusterveille kolmea koronarokotusannosta. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. Lisäksi voimakkaasti immuunipuutteisille, yli 12-vuotiaille suositellaan tehosteannosta syystalven aikana.

Rokotteet ehkäisevät vakavaa tautimuotoa

Rokotuksilla vähennetään koronaan liittyvää sairastavuutta ja erityisesti vakavaa koronavirustautia. Kaikkien koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta tautimuodolta.

Rokotteita jakamalla turvataan terveydenhuollon kapasiteetin riittävyys ja palveluiden saatavuus sekä pidetään yhteiskuntaa avoimena.

Ministerityöryhmä esittää  myös, että väliaikaisia sairausvakuutuslain muutoksia jatketaan kesäkuun 2023 loppuun asti. Muutokset koskisivat koronatestien ja koronarokottamisen Kela-korvauksia.

Koronatestien ja rokottamisen korvaustaksat pysyisivät esityksen mukaan ennallaan. PCR-testin korvaustaksa olisi 100 euroa ja antigeenitestin 36 euroa. Rokottamisen korvaustaksa olisi 16 euroa.

Koronaepidemian takia aiemmin tehdyt väliaikaiset säädösmuutokset ovat voimassa tämän vuoden loppuun saakka. Tartuntatautipäivärahan poikkeaviin saamisedellytyksiin ei esitetä jatkoa.