Pääkirjoitus: Tak­ti­nen ää­nes­tä­mi­nen voi purra – mutta myös viedä oman ainoan äänen haas­kioon

Eduskuntavaalit: Suomea voi kohta johtaa puolue, joka haluaa maan eroon Eu­roo­pan unio­nis­ta

Luitko jo tämän: Poh­jois-Poh­jan­maan hy­vin­voin­ti­alueen hen­ki­lös­tö on ollut tyy­ty­mä­tön uu­dis­tuk­seen ja sen tie­don­kul­kuun

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Korona niitti kan­sa­kun­taa kiih­ty­väs­ti, mikä kiih­dyt­tää myös tun­tei­ta – kuo­lin­syi­den kär­jes­sä ovat kui­ten­kin pe­rin­tei­set taudit

Syntyvyys laskee yhä, kuolemat lisääntyvät. Suomen väkiluvun laskun estää nyt maahanmuutto. Koronakuolemat nousivat reilusti viime vuonna, mutta eniten suomalaisia vievät hautaan perinteisemmät sairaudet.

Tilastokeskuksen tiedotteen otsikko torstaiaamuna oli karu: "Kuolleita historiallisen paljon Suomessa vuonna 2022."  Eikä päivänpaistetta tarjonnut tiedotteen ensimmäinen väliotsikkokaan: "Syntyvyys laski ennätyslukemiin."

Syntyvyyden laskua ajaa Suomessa jo synnytysikäisten ikäluokkien kutistuminen. Tarvittaisiin keskikokoinen ihme, jotta syntyvien lasten määrä saataisiin pysyvään nousuun. Tällaisesta ei ole merkkejä.

Ennakkotilastojen mukaan vuonna 2022 syntyi vajaat 45 000 lasta, noin 4 700 lasta vähemmän kuin vuonna 2021.

Iso huoli on, että alamäkeen valuu myös kokonaishedelmällisyysluku. Se kertoo, kuinka monta lasta nainen synnyttäisi elämänsä aikana, jos syntyvyys pysyisi laskentavuoden tasolla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.