Mainos

Korona muutti yri­tys­toi­min­nan py­sy­väs­ti – yrit­tä­jän on ope­tel­ta­va ver­kos­toi­tu­mi­nen uusiksi

Marjo Kolehmainen, toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen, toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Mitä jäljelle jää, kun riisutaan elämästä toisten ihmisten kättelyt, tavalliset vanhan ajan kasvotusten pidettävät kokoukset, tiiviit ja hektiset sisätiloissa pidettävät business-tapahtumat ja seminaarit? Uskon, että suurin osa on pärjännyt viime kuukaudet ilman edellä mainittuja asioita vallan mainiosti. Kevättä ja alkukesän tekemistä raamittivat  huoli omasta ja lähipiirin terveydestä sekä toimeentulosta. Yrittäjällä huoli myös siitä, miten yritys selviää. Yrittäjägallupin mukaan korona on vaikeuttanut yritystoimintaa yli 65 %:lla yrityksistä. Osalla liikevaihto loppui kokonaan ja osa pääsi vähemmällä. Konstit selviämiseen olivat monet. Etätyö tuli yrittäjille tutuksi. Erilaiset digitaaliset palvelut lisääntyivät ja uusia verkkokauppoja pohjoispohjanmaalla perustettiin valtava määrä. Toisaalta hyvin nopeasti tapaamiset korvattiin teamsilla ja zoomilla. Vanha kunnon puhelin soi enemmän kuin vuosiin.

Nyt kun syksy koronan aiheuttamine huolineen on tulossa, on monen yrittäjän ollut pakko myöntää, että yritystoiminta on muuttunut pysyvästi. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut. Se on yrittäjän tarve verkostoitua. Parhaimmillaan ennen koronaa luodut verkostot olivat juuri se paras asia, jolla koronarajoituksia taklattiin. Löydettiin yrittäjien kanssa uusia toimintamalleja ja yhteistyötä lisättiin palveluiden ja tuotteistuksien osalta. Yrittäjille verkostoituminen on ollut aina yksi merkittävimmistä yritystoiminnan kasvun keinoista. Tarve verkostoitua ei tule poistumaan koskaan.

Menipä maailma miten suljetuksi hyvänsä, niin taitavat verkostoitujat pärjäävät.  Siten varmistaa itselleen vertaistuen, löytää uusia asiakkaita, kumppaneita ja tuotteita ja parantaa omia toimintatapoja. Verkoston luominen vaatii aikaa, mutta pyyteetön kiinnostus toista yrittäjää kohtaan palkitaan.  Omaa verkostoa pitää sekä ylläpitää että kehittää. Siksikin verkostoitumisen uudet konstit on otettava aktiiviseen käyttöön. Se ei saa jäädä selviämistaistelun jalkoihin.

Yrittäjäjärjestö omalta osaltaan panostaa monipuolisesti siihen, että verkostoituminen on helppoa, nämä mahdollisuudet kannattaa hyödyntää. Opitut digitaidot ovat pääomaa, jota voi myös hyödyntää verkostoitumisessa. Erilaisia alustoja verkostoitua kehitetään kiivaasti ja yrittäjäjärjestössä satsaamme kovasti siihen, että yrittäjillä on jatkuvasti tarjolla turvallisia ja innostavia keinoja tavata toisia yrittäjiä. Yrittäjäjärjestö on alusta, joka ei vain auta yrittäjiä pahimman yli, vaan se mahdollistaa myös yrityksen kasvun. Verkostoituminen tuo tulevaisuutta ja perinteisten tapaamisten ohella kaikkien on nyt sen rinnalla opeteltava myös uudet konstit rakentaa verkostoja.