Mainos

Korona kiih­dyt­ti korkeaa osaa­mis­ta vaa­ti­van tuo­tan­non paluuta Eu­roop­paan, kun yri­tyk­set ha­lua­vat var­mis­taa tuo­tan­to­ket­ju­jaan

Koronakriisi on kiihdyttänyt korkeaa osaamista vaativan tuotannon palaamista Aasiasta takaisin Eurooppaan. Yritykset haluavat näin varmistaa tuotantoketjujaan tai luoda vaihtoehtoisen hankintakanavan.

Tapio Harila kertoo, että koronakriisin aiheuttamat tuotannon keskeytykset Aasiassa ovat lisänneet tilauksia Mectalentilla.
Tapio Harila kertoo, että koronakriisin aiheuttamat tuotannon keskeytykset Aasiassa ovat lisänneet tilauksia Mectalentilla.
Kuva: Anna Tilvis

Tuotannon palaaminen Aasiasta Eurooppaan näkyy korkean teknologian tuotteissa sekä joiltain osin elektroniikkateollisuudessa.

Oululainen Mectalent Oy on yksi suuntauksesta hyötynyt yritys. Konepaja valmistaa laitteita muun muassa lääketieteen, turvallisuusmekaniikan ja uuden teknologian aloille.

Toimitusjohtaja Tapio Harila kertoo, että yritys on sopimusvalmistaja isoille kumppaneille. Koronasta huolimatta Mectalentin liikevaihto kasvaa ja yritys on saanut lisää tilauksia vanhoilta asiakkailtaan.

”Koronan myötä tuli esille toimitusketjun vaikeuksia, kun Aasiassa suljettiin tehtaita. Meidän asiakkaamme olivat tehneet jo aikaisemmin riskikartoituksia, mutta nyt he ottivat koronan takia tarkempaan syyniin sen, kuinka riskialtista on olla yhden toimittajaketjun varassa.”

”Esimerkiksi laboratoriolaitteiden valmistuksessa toimitusketjujen toimivuudella on normaalia suurempi merkitys.”

Tuotantoketjut häiriöt käyvät kalliiksi

Yksi syy tuotannon virran kääntymiseen ovat valmistuskustannukset.

”Vieläkin valmistuskustannukset ovat Aasiassa edullisemmat, mutta jossain vaiheessa tulee raja vastaan. Jos tuotantoketjuun tulee häiriöitä, niin sekin maksaa”, Harila pohtii.

Tietoturvan takia joitain tuotantoja on haluttu säilyttää Euroopassa.

”Uusien teknologioiden tuotannon parissa on aikaisemmin ollut tiukkaa säätelyä, mitä tietoja saa toimittaa Aasiaan. Muun muassa tietoturvan takia on haluttu pitää tiettyä valmistusta Euroopassa. Nyt se on korostunut vielä enemmän.”

Mectalent on saanut myös uusia asiakkaita. Osa sen tekemistä tuotteista liittyy koronatestaukseen.

”Uusien tuotteiden valmistusta miettiessään meidän päämiehemme ovat vertailleet valmistusta Aasian tehtailla tai Euroopassa ja tehneet sellaisia ratkaisuja, että se on näkynyt meillä. He ovat päätyneet valmistukseen lähempänä omia tuotantolaitoksiaan.”

Harila pitää merkityksellisenä sitä, että virtaus on kääntynyt kohti Eurooppaa, vaikka määrät ovat kokonaisuuteen suhteutettuna pieniä. On hyvä, että Eurooppa pystyy hyödyntämään omia vahvuuksiaan ja kilpailemaan niiden avulla.

”Suuntaus on ollut selkeämmin havaittavissa monimutkaisissa ja korkeaa osaamista vaativissa laitteista ja tuotteissa. Niin sanottujen bulkkitavaroiden valmistus tulee varmaan pysymään edelleenkin Aasiassa.”

Uuden teknologian tuotteina Mectalent tekee esimerkiksi nanopinnoitelaitteita sekä kuvantamiseen liittyviä optisia laitteita.

Yritys on lujassa kasvussa, sillä sen liikevaihto on kasvanut tänä vuonna yli 10 prosenttia. Sillä on menossa sekä laitteisiin että tuotantotiloihin kohdistuvat laajamittaiset investoinnit, joiden kokonaisarvo on noin 3 miljoonaa euroa. Yritys aikoo rekrytoida ensi vuonna 5–10 uutta työntekijää.

Mectalent tekee oppilaitosyhteistyötä ammattioppilaitoksen ja aikuiskoulutuskeskuksen kanssa CNC-koneistajien saamiseksi.

”Olemme tehneet työtä myös koneistuksen ja metallialan imagon kohottamiseksi. Monella on väärä mielikuva siitä, mitä työ on”, Harila kertoo.

Mectalent työllistää 80 henkilöä, ja samoissa tiloissa toimiva suunnittelutoimisto Conseptas noin 20 henkilöä.