Mainos

Korona karsi asia­kas­kun­taa ja teki toi­min­nas­ta tap­piol­lis­ta – voiko yritys saada saada hel­po­tus­ta vuok­ra­me­noi­hin?

Yrityksemme toimii vuokratiloissa. Vuokrasopimus on määräaikainen. Koronan vuoksi asiakkaita ei ole entiseen malliin. Toimintamme on tappiollista. Tilannetta helpottaisi, jos vuokraa alennettaisiin. Mikä neuvoksi?

Juha Ryynänen, Asianajaja, oikeustieteen tohtori, Oulu
Juha Ryynänen, Asianajaja, oikeustieteen tohtori, Oulu

Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa. Asiakkaiden vähentyminen koronaan liittyvien syiden vuoksi ei ole vuokranantajan vika. Sen vuoksi vuokralainen ei voi purkaakaan sopimusta.

Harvoin käytetty keino voisi olla se, että vuokralainen vaatisi oikeutta selvittämään vuokran kohtuullisuuden. Kynnys vuokran kohtuullistamiseen on korkealla. Korkein oikeus on vuonna 1994 ottanut kantaa voimakkaan matalasuhdanteen vaikutukseen (KKO 1994:96). Ratkaisussa vuokraa ei kohtuullistettu. Pidän erittäin epätodennäköisenä, että tuomioistuin alentaisi vuokraa koronasta johtuvan kysynnän laskun perusteella.

Tilanne on hankala sekä vuokralaisen että vuokranantajan kannalta. Jos vuokralainen tekee konkurssin, uusia vuokralaisia ei taida olla jonossa, ei ainakaan samalla vuokratasolla kuin aikaisemmin. Suosittelen neuvotteluratkaisua.