Pesäpallo: Lipon nou­su-unel­mat murs­kak­si

Selvitys: Täl­lai­sis­ta asiois­ta ou­lu­lai­set ovat kä­rä­jöi­neet kau­pun­gin kanssa

Ko­ro­na-ajan pen­tu­buu­mi on li­sän­nyt ta­pa­tur­mia – ”Koi­rien rem­mi­käyt­täy­ty­mi­ses­sä ja so­siaa­lis­ta­mi­ses­sa on sel­kei­tä puut­tei­ta"

koirat
Kuva: Timo Nurkkala

Kennelliiton mukaan viime vuonna Suomessa rekisteröitiin koiria yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuosi aiemmin.

Pentubuumi on vaikuttanut vakuutusyhtiöönkin. Sen lisäksi että eläinvakuutuksia on myyty aiempaa enemmän, buumin vaikutukset heijastuvat myös tapaturmakorvauksissa.

LähiTapiolan Korvauspalveluiden asiantuntijan Sari Laakson mukaan koiraa ulkoilutettaessa tai muuten sen kanssa peuhatessa on sattunut merkittävästi enemmän korvattavia tapaturmia. Vammat eivät kuitenkaan ole olleet kovin vakavia.

Tapaturmien vähentämiseksi olisi tärkeää, että koira saisi heti pennusta lähtien ohjattuja oppeja siihen, miten eri tilanteissa tulee käyttäytyä.

Koirien käytösongelmat eivät toistaiseksi näy suurena aaltona eläinlääkärien vastaanotoilla. Sen sijaan katukuvassa ongelmakäyttäytymistä näkyy jo paljon, kertoo eläinlääkäri Eva Kaisti. Kaistin mukaan remmikäyttäytymisessä ja pennun sosiaalistamisessa on puutteita.

– Näen hyvin paljon arkoja koiria, jotka pelkäävät muita koiria ja joista myöhemmin voi hyvin helposti tulla pelkoaggressiivisia.

Suomalaiset koiranomistajat ovat oppineet, että koirankoulutuksen tulee olla positiivista ja koira oppii parhaiten positiivisella ehdollistamisella. Kaistin mukaan positiivisen kautta oppiminen tarkoittaa joillekin koiranomistajille kuitenkin sitä, että koiraa ei saisi mitenkään komentaa tai kieltää.

– Koiraa ei pidä rankaista, sillä sitä se ei yleensä ymmärrä. Rankaiseminen voi jopa pahentaa tilanteita. Mutta koiraa kohtaan voi toimia epäreilusti myös siten, ettei sille aseteta rajoja eikä siltä vaadita mitään.

Uhkaava käytös, pureminen tai näykkiminen on kitkettävä koiran käytöksestä pois.

– Kyllä koiraa saa edelleen napata kuonosta tai vaikka tarpeen tullen niskasta, jos se näykkii tai puree eikä muilla keinoin ole pysäytettävissä.