Rakentaminen: Poh­jan­tien varteen kaa­vail­laan 60-met­ris­tä tor­ni­ta­loa

Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Korkein oikeus päättää tänään ra­sis­ti­sen Poh­jois­mai­sen vas­ta­rin­ta­liik­keen koh­ta­los­ta

Korkein oikeus päättää tänään, saako holokaustin kieltävä ja vähemmistöjä syrjivä PVL liehuttaa enää koskaan lippujaan vapaasti kaduilla.

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus Terrori-iskun vuosipäivänä Turussa vuonna 2017.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus Terrori-iskun vuosipäivänä Turussa vuonna 2017.
Kuva: Mikael Rydenfelt

Korkein oikeus antaa tänään tiistaina ratkaisunsa Pohjoismaista vastarintaliikettä (PVL) koskevaan lakkautusvaateeseen.

Poliisihallitus (Poha) vaatii PVL:n lakkauttamista. Pohan mukaan yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja muun muassa levittämällä vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista, kyseenalaistamalla holokaustin ja ihannoimalla fasisteja.

PVL kiistää Poliisihallituksen väitteet. Yhdistyksen mielestä se toimii sanan- ja yhdistymisvapauden rajoissa.

Käräjäoikeus ja hovioikeus ovat aiemmin hyväksyneet PVL:n ja siihen kytkeytyvän Pohjoinen Perinne -yhdistyksen lakkautetuksi.

Käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että PVL:n toiminta on lakien ja hyvien tapojen sekä yleisen edun vastaista.

Hovioikeuden mukaan PVL:n toimintaan liittyy rotusyrjintää, vihapuhetta ja seksuaalivähemmistöjä loukkaavia kannanottoja, eikä yhdistys pidä kaikkia rotuja samanarvoisina. Tällainen toimina ei mahdu hovioikeuden mukaan sananvapauden raameihin.

Hovioikeuden mukaan PVL ihannoi fasismia sekä Hitlerin aikaista kansallissosialismia ja hyväksyy ideologiansa puolesta tehdyn väkivallan.

Hovioikeuden mukaan varoitus ei olisi ollut yhdistykselle riittävä toimi. Lakkautuksen puolesta puhuivat oikeuden ratkaisun mukaan muun muassa PVL:n juutalaisvastaiset, fasismia ihannoivat sekä

Hovioikeuden tuomioon vaikuttivat myös PVL:n jäsenten pahoinpitelytuomiot vuosilta 2011–2016. Myös liikkeen poliittisten tai aatteellisten tapahtumien yhteydessä tapahtuva väkivalta vaikuttivat oikeuden ratkaisuun.

Hovioikeus totesi, että vaikka Vastarintaliikkeen oppaan mukaan väkivalta johtaa erottamiseen, ketään väkivaltarikoksiin syyllistynyttä jäsentä ei ole erotettu.

Pohjoinen perinne -yhdistyksen hovioikeus lakkautti siksi, että katsoi sen toiminnan linkittyvän vastarintaliikkeeseen. Yhdistys keräsi varoja PVL:n toimintaan.

PVL on vuonna 2008 perustettu järjestö, joka on toiminut Suomessa rekisteröimättömänä yhdistyksenä.

Noin sadan jäsenen yhdistys ei saa enää toimia, jos korkein oikeus päätyy lakkauttamaan sen lopullisesti.