Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Korkein hal­lin­to-oi­keus katsoi Finn­ai­rin syr­ji­neen vam­mais­ta mat­kus­ta­jaa – Yh­den­ver­tai­suus­val­tuu­tet­tu: "Tärkeä en­nak­ko­pää­tös vam­mais­ten hen­ki­löi­den oi­keuk­sien vah­vis­ta­mi­sek­si"

Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi tänään vuosikirjapäätöksessään, että Finnair syrji liikuntavammaista henkilöä tilanteessa, jossa henkilö joutui ostamaan kolme vierekkäistä paikkaa perushinnalla lentomatkalle, tiedottaa KHO.

Finnair Oyj oli edellyttänyt pysyvän jalkavammansa vuoksi lisätilaa tarvitsevan henkilön maksavan kolmesta paikasta, koska hänelle ei ollut tarjota sellaista yhtä istumapaikkaa, jossa hän olisi voinut matkustaa vammansa vuoksi.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vei kyseisen tapauksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan vuonna 2016. Lautakunta totesi 2017 antamassaan päätöksessä Finnairin syrjineen vammaista matkustajaa. Finnairin valitettua päätöksestä asia eteni aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

KHO linjasi päätöksessään, että Finnair oli laiminlyönyt kohtuullisten mukautusten järjestämisen liikuntavammaiselle matkustajalle, ja siten syrjinyt häntä hänen liikuntavammaisuutensa perusteella yhdenvertaisuuslain vastaisesti. Päätöksessä todetaan, että kyseisessä tapauksessa lisäpaikkojen hintoihin kohdistuvaa alennusta liikuntavammaisen henkilön yhdenvertaisen kohtelun turvaamiseksi ei voitu pitää Finnair Oyj:n kannalta kohtuuttomana.

– Tämä on erittäin tärkeä päätös vammaisten henkilöiden oikeuksien näkökulmasta. Päätös vahvistaa vammaisten henkilöiden tosiasiallisen yhdenvertaisuuden toteutumista. Olemme todella tyytyväisiä, että saimme tämän tärkeän linjauksen, yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman toteaa tiedotteessa.

Yhdenvertaisuuslaki edellyttää palvelujen tarjoajan, viranomaisen, koulutuksen järjestäjän ja työnantajan tekevän kohtuullisia mukautuksia, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa asioida viranomaisissa sekä saada koulutusta, työtä ja yleisesti tarjolla olevia tavaroita ja palveluita. Kohtuullisten mukautusten epääminen on syrjintää.