Kor­kea­ta­soi­sen kort­te­lin huo­neis­tos­ta Tui­ras­sa voi ihailla kau­nis­ta nä­kö­alaa Ou­lu­joen yli

Itä-Tuiran Laanilantien ja Koskitien kulmaukseen on juuri valmistunut As Oy Oulun Lohiportti, joten nyt on aika kääntää katseet kohti korttelin viimeistä timanttia.

Kolmiosta löytyy mitoituksellista väljyyttä, jota on alkanut näkyä rakennusliikkeiden tuotannossa viime aikoina.
-
Kuva: Hartela Oy

Asunto Oy Oulun Lohitorni. Hartela Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Veli Karjalainen Oy. Asunto C102, 3h+k+s, 72 neliötä. Mh. 105 006 euroa (vh. 352 800 euroa).

Arkkitehtuurista puhuttaessa Itä-Tuira näyttäytyy äärimmäisen harvoin positiivisessa valossa, sillä yleensä päällimmäisenä mieleen juolahtavat Valtatien molemmin puolin sijoittuvat, alueen siluettia hallitsevat rouhebetoniset elementtikerrostalot. Ne eivät ymmärrettävistä syistä varsinaisesti puhuttele kansalaisia.

Yhtä katua etelämpänä avautuu kuitenkin aivan toisenlainen maailma. Nelisen vuotta sitten Lohipadon koulun paikalle valmistunut valkoisten kerrostalojen kokonaisuus ansaitsee kauniista arkkitehtuuristaan kiitoksen jos toisenkin.

Niiden kaveriksi Laanilantien ja Koskitien kulmaukseen on juuri valmistunut As Oy Oulun Lohiportti, joten nyt on aika kääntää katseet kohti korttelin viimeistä timanttia.

Sellaiseksi voinee oikeutetusti kutsua taloperheen viimeistä, vaan kahdeksankerroksisena ei suinkaan vähäisintä jäsentä, jonka valkoiseksi rapatut julkisivut lasitettuine parvekkeineen välkehtivät auringon kajossa viimeistään ensi vuoden elokuussa.

Aiemmin valmistuneeseen Koskenrannan kolmen talon kokonaisuuteen nähden sekä Lohiportti että Lohitorni ovat aavistuksen minimalistisempia, mutta ulkoiselta olemukseltaan silti vähintään yhtä korkeatasoisia.

Kolmiosta löytyy mitoituksellista väljyyttä, jota on alkanut näkyä rakennusliikkeiden tuotannossa viime aikoina.
Kolmiosta löytyy mitoituksellista väljyyttä, jota on alkanut näkyä rakennusliikkeiden tuotannossa viime aikoina.
Kuva: Hartela Oy

Parvekkeiden kaideratkaisuna toimii muodikas pinnakaide, jonka takana on täyskorkea lasitus. Olohuoneet yhdistyvät parvekkeisiin haluttaessa suurilla liukulasiseinillä, eikä se rajoitu ainoastaan hulppeiden huoneistojen ominaisuudeksi.

Toisin kuin Lohiportissa, Lohitornissa yhdessäkään talon 53 asunnosta ei myöskään tarvitse tyytyä pelkästään pohjoiseen ilmansuuntaan. Toisaalta tätä selittävänä tekijä lienee osin se, että pistetalon asuntojakauma painottuu yksiöiden asemesta kaksioihin ja kolmioihin.

Seitsemännen kerroksen 72-neliöisen kolmion parvekkeelta avautuva maisema on varmasti tavoittelemisen arvoinen.

Toimivuudesta ei ole jouduttu tinkimään ja lisäksi neliöt vaikuttavat olevan melko lailla kohdillaan. Olohuoneen mahtuu vaivattomasti kalustamaan väljästi ja asunnon keittiökin on paljon enemmän kuin pelkkä keittoseinä oleskelutilan kyljessä.

Muutamissa saman tyypin asunnoissa ikkuna tosin on ruokapöydän kannalta kuitenkin aavistuksen huonommassa paikassa.

Tarvitaanko vain kahden makuuhuoneen asunnossa jo lisävessaa vai käyttäisikö tilan mieluummin kodinhoitotilana, on priorisointikysymys. Varsinaiseen kylpyhuoneeseen saisi kyllä mukavasti komeroitakin, jos kalusteet pyörittelisi hieman toisella tavoin.

Se olisi käytännöllinen lisä ja pyykkikaappikin pääsisi eteisestä oikeampaan osoitteeseen, vaikka säilytystila ei olekaan heti kättelyssä loppumassa.

Joka tapauksessa tästä asunnosta löytyy paljon positiivista, niin kaunis näköala Oulujoen yli Ainolan puiston suuntaan kuin mitoituksellista väljyyttäkin, jota on itse asiassa alkanut näkyä eri rakennusliikkeiden tuotannossa aivan viime aikoina.

Liekö ahtauden trendi vähitellen murtumassa?