Kor­kea­kou­lu­jen yh­teis­ha­ku käyn­nis­tyy kes­ki­viik­ko­na – Oulun yli­opis­tos­sa avoinna tänä vuonna 40 pro­sent­tia enemmän ICT-alan opis­ke­lu­paik­ko­ja

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa keskiviikkona 18. maaliskuuta ja korkeakoulujen valintakokeet pyritään järjestämään normaalisti koronaviruksesta huolimatta.

Oulun yliopisto kertoi sulkevansa kampuksensa keskiviikosta 18. maaliskuuta lähtien. Korkeakoulujen yhteishaun valintakokeet pyritään järjestämään normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta. Kuvituskuva.
Oulun yliopisto kertoi sulkevansa kampuksensa keskiviikosta 18. maaliskuuta lähtien. Korkeakoulujen yhteishaun valintakokeet pyritään järjestämään normaalisti koronavirustilanteesta huolimatta. Kuvituskuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa keskiviikkona 18. maaliskuuta ja korkeakoulujen valintakokeet pyritään järjestämään normaalisti koronaviruksesta huolimatta. Oulun yliopistossa on kevään yhteishaussa avoinna lähes 2400 aloituspaikkaa.

Oulun yliopiston yhteishaussa on tänä keväänä haettavana 40 prosenttia enemmän ICT-alan opiskelupaikkoja edellisvuoteen verrattuna. Aloituspaikkojen kasvattamisen taustalla on Oulun aluetta ja koko Suomea vaivaava ICT-osaajien rekrytointitarve.

– Olemme päättäneet nostaa sisäänottojamme reilusti, ja työvoimatarve ja viestit yrityksiltä tukevat päätöstä. Osaajapula on todellinen. ICT-alat tarjoavat jatkossakin äärimmäisen mielenkiintoisia työuria, sillä tekoälyn ja digitalisaation vaikutukset näkyvät kaikkialla, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnan dekaani Jukka Riekki kertoo.

Alan sisäänotto Oulun yliopistossa nousee 300 opiskelijaan. Elektroniikkaa ja tietoliikennettä opiskelemaan otetaan 85 hakijaa, tietotekniikkaa 85 hakijaa ja tietojen käsittelyä 130 hakijaa.

Tänä keväänä hakuprosessissa on uutta se, että pääosa yliopiston uusista opiskelijoista valitaan ylioppilastodistuksen arvosanojen perusteella. Arvosanoihin perustuvia valintoja on ollut Oulussa jo pitkään, mutta nyt käytäntö kattaa ensimmäistä kertaa suurimman osan aloista.

Todistusvalinta ei kuitenkaan koske täysin arkkitehtuuria ja osaa kasvatusalan hakukohteista, joissa hakijan soveltuvuutta mitataan myös jatkossa soveltuvuuskokeilla.

Uutena hakukohteena tänä keväänä Oulun yliopistossa aukeaa terveystieteiden kandidaattiohjelma. Yliopiston tavoitteena on, että noin 70 prosenttia korkeakoulupaikkoihin valituista hakijoista olisi ensimmäistä kertaa korkeakoulupaikkaansa hakevia.

Todistusvalintojen tulokset julkaistaan toukokuun 12.–27. päivän välilllä Opintopolku-palvelussa.