Mainos

Kontion tarina alkoi 50 vuotta sitten, kun Timo Tiirola osti kent­tä­sirk­ke­lin – nyt yritys pokkasi maa­kun­nal­li­sen yrit­tä­jä­pal­kin­non

Kontiotuotteen tarina alkoi, kun Timo Tiirola osti kenttäsirkkelin 50 vuotta sitten. Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut maailman suurin hirsirakennusten valmistaja nojaa erinomaiseen laatuun ja toimii vastuullisesti.

Vuoden 2023 Puupalkinnon voitti lukio- ja kulttuuritalo Monio, johon käytettiin 25 kilometriä Kontion SmartLog-hirttä. Monio sijaitsee Tuusulassa.
Vuoden 2023 Puupalkinnon voitti lukio- ja kulttuuritalo Monio, johon käytettiin 25 kilometriä Kontion SmartLog-hirttä. Monio sijaitsee Tuusulassa.
Kuva: Pohjois-pohjanmaan yrittäjät

Laadun ja vastuullisuuden lisäksi Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon perusteena on Kontiotuotteen pitkä toiminta alalla – jo 70-luvun alusta lähtien. Lisäksi yritys on niin tuotteen kuin työllistämisen selkäranka puutoimialalla paitsi Pohjois-Pohjanmaalla, myös muualla Suomessa.

”Kun tulin toimitusjohtajan paikalle, totesimme että meidän on turha vilkuilla mitä muut tekevät, vaan meidän pitää keskittyä omaan tekemiseen”, sanoo taloon vuonna 2020 tullut toimitusjohtaja Mika Rytky.

Kontion tarina alkoi 50 vuotta sitten, kun Timo Tiirola osti kenttäsirkkelin ja siirsi sen Pudasjävellä Kurenalta Kontion nykyiselle sijainnille. Yritys ehti nähdä monet vivahderikkaat vuodet, kun Tiirola innostui mökkirakentamisesta. Yksittäisistä kaupoista lähtenyt yritys laajeni ja Pyhännän rakennustuotteen toimitusjohtajasta Veijo Sydänmetsästä tuli Timon ja Kontion yrityskummi.

80-luvulla Kontio ajautui talousvaikeuksiin, jolloin Pyhännän Rakennustuote, PRT-Forest Oy, tuli Kontion osaomistajaksi ja muutamaan vuotta myöhemmin Timon sairastumisen myötä koko Kontion osakekanta siirtyi Pyhännän rakennustuotteen omistukseen.

80-luvun loppupuolella Kontiolla aloitti myös pitkäaikainen toimitusjohtaja Jalo Poijula, jonka johdolla luotiin pohja yrityksen nykyiselle menestykselle.

”Tulin ensimmäisen kerran mukaan Kontion toimintaan kuusi vuotta sitten, kun minut nimitettiin PRT-Forest -konsernin toimitusjohtajaksi ja samalla Kontion hallituksen puheenjohtajaksi. Poijulan jäätyä eläkkeelle Kontion toimitusjohtajana toimi pari vuotta Keijo Anttila ja minut kutsuttiin takaisin Lontoosta konsernin palvelukseen ja Kontion toimitusjohtajaksi keskellä pahinta koronakriisiä”, Rytky kertoo.


Tämä talvi on todella vaikea rakennusalalla. ”Me Kontiolla olemme valmistautuneet, selviämme tämän yli ja olemme valmiit taas kasvuun, kun sen aika koittaa”, linjaa toimitusjohtaja Mika Rytky.
Tämä talvi on todella vaikea rakennusalalla. ”Me Kontiolla olemme valmistautuneet, selviämme tämän yli ja olemme valmiit taas kasvuun, kun sen aika koittaa”, linjaa toimitusjohtaja Mika Rytky.
Kuva: Pohjois-pohjanmaan Yrittäjät


Yritys aloitti muutosmatkan

Rytkyn johdolla Kontioon alettiin tekemään niin kutsuttua muutosmatkaa. Koronan aikana kaikki oli kuin lamaannuksessa ja oli huoli yrityksen saneeraamisesta.

”Tunsin Kontion aiemman hallitustyön kautta ja mielestäni saneeraaminen ei ollut se, mitä yritys tarvitsi. Tätä ei laitettaisi kuntoon väkeä vähentämällä, vaan voimakkaalla ja määrätietoisella kehitystyöllä .”

Rytky alkoi panostaa markkinointiin ja myyntiin sekä lisäsi Kontion tunnettavuutta. Samaan aikaan alkoi mökkibuumi, kun ihmiset alkoivat miettimään vaihtoehtoisia paikkoja etätyölle.

”Meillä oli tuuria ja taitoa lähteä siihen buumiin mukaan. Me olimme valmiina ja meillä oli tahtotila onnistua.”

Taustalla tehtiin myös arvomuutosta. Rytky nimeää viisi asiaa, jotka hän halusi muuttaa. Tärkeimmät olivat, että päästään yli koronan aiheuttamasta markkinavauriosta ja jatkossa kaiken johtamisen tuli perustua arvoihin.

”Me lähdimme tekemään isoa arvoprosessia koko Kontion henkilöstön kanssa.”

Ulkopuolisen konsultin avulla kerättiin mielipiteitä koko henkilökunnalta: mikä on tärkeää, että Kontio menestyy tulevaisuudessa. Näistä ajatuksista muodostettiin uudet arvot, joita ei jätetty seinätauluiksi vaan lähdettiin viemään aktiivisesti käytäntöön.

”Kun arvot oli saatu luotua, niin kävimme kaikkien kanssa läpi, mitä nämä tarkoittavat meidän jokapäiväisessä tekemisessämme. Niistä tehtiin ohjeet: miten minun pitää toimia Kontion arvojen mukaisesti ja miten sitoudun niiden noudattamiseen.”

Ne muut isot asiat olivat uusi strategia ja sen toteuttamisen varmistaminen, digitaalisuuden tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen sekä työviihtyvyyden parantaminen.

Itsenäiseksi yhtiöksi

Kesän kynnyksellä 2022 Kontio irrottautui PRT-Forest konsernista ja siitä tuli jälleen itsenäinen yhtiö.

Rytkyä ei Kontion kannalta huoleta meneillään olevat rakennusalan vaikeudet.

”Tämä talvi tulee olemaan todella vaikea kaikille rakennusalan toimijoille. Me Kontiolla olemme valmistautuneet. Olemme tehneet tarvittavat toimenpiteet ja tulemme selviämään tämän yli ja olemme valmiit taas kasvuun, kun sen aika koittaa.”