Kom­pak­ti eril­lis­ta­lo Oulun Hiuk­ka­vaa­ras­sa – kort­te­li muo­dos­taa läm­min­hen­ki­sen ko­ko­nai­suu­den

Hiukkavaarankadun varteen sijoittuu suuri erillispientalojen yhtiö, jonka arkkitehtuurissa on tulkittu talvikaupunkiteemaa onnistuneella tavalla.

-
Kuva: Rakennusliike A. Vänttilä Oy

As Oy Oulun Tahtimarssi, Tahtimarssi 2–4. Rakennusliike A. Vänttilä Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky. Asunto B3, 4h+k+s, 95,5 neliötä. Vh. 249 000 euroa.

Hiukkavaaran kangasmetsiin on viime vuosina ilmestynyt katuja myötäileviä pientalojen kortteleita kuin sieniä sateella. Rakennuspölyn laskeutuessa Kivikko-, Vaski- ja Soittajankankailla, asuinrakentaminen alkaa pikkuhiljaa hivuttautua kohti Hiukkavaaran keskusta. 

Pääaukion laidoilla on tällä hetkellä arkkitehtikilpailun tuloksena syntynyt suuri koulurakennus Hiukkavaaratalo, pääjulkisivultaan samanhenkinen liikerakennus pitserioineen ja supermarketteineen sekä ensimmäinen liikerakennusta reunustavista kahdeksankerroksista pistetaloista.

Näiden keskeisten ensimmäisten rakennusten myötä ensilumen peittämien, tosin vielä keskeneräisten katujen varsilla voi jo aistia aavistuksen talvikaupungista, joka on ollut aluetta suunniteltaessa tärkeä lähtökohta.

Aivan monitoimitalon eteläpuolelle, Hiukkavaarankadun varteen sijoittuu suuri erillispientalojen yhtiö, joka sisältää kolmioita, neliöitä ja viiden huoneen asuntoja yhteensä 20. Kulku pihalle on Hiukkavaaratalon puoleiselta kadulta. Korttelin keskelle on jätetty pieni, mutta asukkaiden yhteisöllisyyttä tukeva yhteinen oleskelu- ja leikkialue, mikä on hieno poikkeus useimpiin muihin erillistalojen yhtiöihin.

-
Kuva: Rakennusliike A. Vänttilä Oy

Arkkitehtuurissa on tulkittu talvikaupunkiteemaa onnistuneella tavalla. Harjakattoisten yksi- ja kaksikerroksisten noppamaisten talojen kortteli muodostaa varsin lämminhenkisen kokonaisuuden.

Rakennusten seinissä vaihtelevat niin vaaka- kuin pystylaudoituksetkin, joissa punamullan, okran ja puun sävyt vallan hehkuvat hyistä, mutta kuulasta talvipäivän tunnelmaa huokuvissa havainnekuvissa.

Yleisin asuntotyyppi yhtiössä on kaksikerroksinen neliö, joita sijaitsee korttelin kolmella sivulla yhteensä yksitoista kappaletta. Osa näistä on toistensa peilikuvia ja autokatospaikoissa on eroavaisuuksia, mutta pohja on sama.

Asuntojen käytettävyyttä ja kaupunkimaisuutta lisää pieni yksityiskohta: korttelia ja asuntokohtaisia pihoja rajaaviin aitoihin on suunniteltu jokaiselle oma pieni portti, josta pääsee kulkemaan suoraan kadulle.

Korttelin luoteiskulmassa sijaitsevassa neliössä on kahden auton katos, joka laajenee myös talon etupuolelle sisäänkäyntikatokseksi. Eteisestä avautuu suora näkymä olohuoneen läpi ulos. Eteisen viereiseen nurkkaan on sijoitettu saunatilat.

Asunnon terassi toteutetaan rakennuksen kulmaan sisennyksenä. Tämän ratkaisun avulla olohuone hahmottuu mukavasti omaksi kaksikerroksiseksi tilakseen keittiöstä ja ruokailutilasta, vaikka nämä kaikki ovatkin periaatteessa samaa tupatilaa, jossa sijaitsee myös portaikko yläkertaan.

Kaikki makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa. Yläaula on valoisa ja avara olohuoneen korkean tilan ansiosta, mutta ovien takia vaikeasti kalustettavissa.

Makuuhuoneet ovat pieniä, mutta toimivia. Säilytystilan riittävyys kuitenkin arveluttaa. Päämakuuhuoneen vaatesäilytys on ratkaistu kekseliäästi kodinhoito- ja vaatehuoneen yhdistelmällä, jonne on käynti niin makuuhuoneesta kuin aulastakin.

Pienistä hukkaneliöistä huolimatta kyseessä on varsin kompakti ja toimiva perheasunto miellyttävässä pihapiirissä.