Kolmio nousee kor­keuk­siin Oulun Kiu­lu­kan­kaal­la – tilat ovat tul­vil­laan luon­non­va­loa

Oulun Saunahovin tontti sijaitsee Savusaunantiellä kahden muun rivitalotontin välissä Kiulukankaaalla Oulussa.

-

Asunto Oy Oulun Saunahovi, Savusaunantie 6. Rakennusliike Lapti Oy. Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Jorma Paloranta Oy. Asunnot B10-12, 3h+kt+s, 74,5 neliötä. Vh. 196 400 euroa.

Haapalehdon ja Rannanperän asuinalueiden väliin on rakentunut kuluvalla vuosikymmenellä uusi pientalovaltainen asuinalue, Kiulukangas. Kiulukangas rakentuu kehämäisesti alueen keskellä sijaitsevan kiertoliittymän ympärille. Keskus sisältää myös pienen torimaisen aukion sekä päiväkodin. Yhteen keskialueen kortteleista on mahdollista rakentaa asumisen lisäksi myös liike- ja toimistotiloja.

Palveluiden osalta alue tukeutuu kuitenkin Myllyojan ja Hiukkavaaran keskuksiin, jotka sijaitsevat parin kilometrin säteellä.

Kiulukankaalle saavutaan Raitotieltä. Heti sisääntulon yhteydessä sijaitsevat tontit on varattu alueen suurimittakaavaisimmille rakennuksille, kaksikerroksisille rivi- ja kerrostaloille.

Kesällä 2020 valmistuvaksi arvioidun Oulun Saunahovin tontti sijaitsee Savusaunantiellä kahden muun rivitalotontin välissä. Pysäköintialueet on sijoitettu toimivasti yhtiöiden väleihin, jolloin varsinaista, oleskeluun ja leikkiin hyödynnettävää pihatilaa jää asuinrakennusten yhteyteen mukavasti.

-

Saunahovin kahdessa rivitalossa on seitsemän asuntoa molemmissa. Monipuolinen asuntojakauma mahdollistaa heterogeenisen asukaspohjan syntymisen. Pienimmät asunnot ovat reilun 50 neliön kokoisia kaksioita, suurimmat lähes sadalla neliöllään taas kolmen makuuhuoneen perheasuntoja. Näiden lisäksi kolmioita on kahta eri kokoa. 

Talojen rakennusmassat ovat kaksiosaiset. Pulpettikattoisen, vaalealla laudoituksella verhoillun kaksikerroksisen päämassan kyljessä on yksikerroksinen osa, joka sisältää asuntokohtaiset varastot, sisäänkäyntikatokset sekä asuntojen aputilat. Oleskelutilat sijaitsevat lounaaseen avautuvassa kaksikerroksisessa osassa.

Toisin kuin rakennuksen ulkohahmosta voisi päätellä, kaksikerroksisia asuntoja on yhtiössä vain neljä, jotka sijaitsevat rakennusten päädyissä. Väliin jäävät asunnot, joihin nyt arvioitava kolmiokin kuuluu, ovat yksikerroksisia, mutta tilallisesti varsin mielenkiintoisia. Rakennuksen korkeuden ansiosta näiden asuntojen oleskelutilat ja päämakuuhuone on voitu toteuttaa tavallista korkeampina tiloina.

Kolmion pohja on melko tavallinen, mutta kuitenkin toimiva. Eteinen rajautuu omaksi tilakseen, ja sieltä on kulku erilliseen toilettiin ja asunnon pienempään makuuhuoneeseen. Tämä makuuhuone on hieman mutkikkaan muotoinen, mutta pohjassa esitetty esimerkkikalustus osoittaa sen toimivuuden.

Keittiö- ja oleskelutilat ovat mukavan väljiä. Toisaalta keittiöön saattaisi mahtua jopa pieni aamupalasaareke kylpyhuoneen puoleiselle sivulle. Myös olohuoneen kylpyhuoneen puoleisessa nurkassa on jonkin verran hukkatilaa, joka lienee kuitenkin irtokalustuksella hyödynnettävissä.

Erityisen kolmiosta tekee aiemmin mainittu kaksiosainen rakennusmassa. Se mahdollistaa avaruuden tunnun maksimoinnin näissä asunnoissa, sillä korkean tilan yläosassa on ikkuna myös takaseinällä. Näin ollen tilat ovat tulvillaan luonnonvaloa.

Korkeasta tilasta saisi irti vielä enemmän ratkaisulla, joka lisäisi asunnon tilallista mielenkiintoa entisestään. Makuuhuoneen päälle olisi nimittäin voinut lisätä matalan parven, joka toimisi esimerkiksi nuorison pelisoppena tai vieraiden majoituspaikkana. Näin asunnon käytettävyys olisi myös monipuolisempi.