Ylioppilaat: Ou­lu­lai­nen Lauri Lohi kertoo, miten hän kir­joit­ti täydet pisteet äi­din­kie­len ko­kees­ta

Unelma Hietasaaressa: Ou­lu­lais­per­he re­mon­toi vanhan puu­ta­lon oman nä­köi­sek­si

Valmistuneet: Ou­lu­lai­nen kuk­ka­kaup­pa­yrit­tä­jä myy tänä vii­kon­lop­pu­na lähes tuhat ruusua – lue, miten kukan saa säi­ly­mään pi­dem­pään

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­koo­mus patisti hal­li­tus­ta ak­tii­vi­suu­teen uuden ydin­voi­ma­la­hank­keen alul­le­pa­nos­sa – Lin­ti­lä: Tämä on vaikeaa aikaa löytää sel­lais­ta in­ves­toi­jaa, joka on valmis lait­ta­maan mil­jar­de­ja kiinni

Helsinki
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan valtio ei ole lähdössä mukaan ydinvoimabisnekseen, vaan investoijan on löydyttävä yksityiseltä sektorilta. Arkistokuva.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan valtio ei ole lähdössä mukaan ydinvoimabisnekseen, vaan investoijan on löydyttävä yksityiseltä sektorilta. Arkistokuva.
Kuva: Jouko Hänninen

Kokoomus patisteli hallitusta torstaina eduskunnan kyselytunnilla aktiivisuuteen, jotta Suomeen saataisiin uusi ydinvoimalahanke Fennovoiman karille karahtaneen Pyhäjoen voimalan tilalle.

Ydinvoimayhtiö Fennovoima ilmoitti maanantaina purkaneensa Hanhikiven ydinvoimalan laitossopimuksen venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa.

Kokoomuksen Pia Kauma muistutti, että Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen ja huoltovarmuuden vahvistaminen edellyttävät, että Suomeen saadaan Fennovoiman hanketta vastaava määrä uutta kotimaista ja päästötöntä energiaa.

Kauman mukaan ydinvoimaloiden kaltaiset suurhankkeet vaativat vahvan tahtotilan myös maan hallitukselta.

– Tässä suhteessa on aivan välttämätöntä, että hallitus toimii ja on aktiivinen suhteessa yrityskenttään, Kauma patisteli.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi toivovansa Kauman lailla lisää ydinvoimaa Suomeen, mutta vieritti vastuuta yrityskentän suuntaan. Valtio ei Lintilän mukaan ole lähdössä mukaan ydinvoimabisnekseen, vaan investoijan on löydyttävä yksityiseltä sektorilta.

Lintilä muistutti, että vallitseva maailmanpoliittinen tilanne, energianhintojen kova heilunta ja yleinen epävarmuus ovat omiaan vähentämään yritysten investointi-intoa.

– Tämä on vaikeaa aikaa löytää sellaista investoijaa, joka on valmis laittamaan miljardeja kiinni, Lintilä sanoi.

"Pessimistinen ja ponneton elinkeinoministeri"

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen moitti Lintilän suhtautumista pessimistiseksi ja ponnettomaksi ja muistutti, että elinkeinoministerin keskeisiin tehtäviin kuuluu elinkeinojen edistäminen.

Lintilä kiisti, että hän antaisi negatiivista viestiä potentiaalisille ydinvoimainvestoijille, mutta muistutti potentiaalisten investoijien löytämisen vaikeudesta.

– Sen voin luvata, että kaikille niille investoijatahoille, jotka ovat kiinnostuneita, tulen kyllä esittelemään Suomen erittäin potentiaalisena maana investoida ja tulen auttamaan heitä kaikissa niissä tarpeissa, mitä heillä on esimerkiksi luvituksen ynnä muitten selvitysten tekemisessä, Lintilä summasi.