Rikostutkinta: Poh­jois­suo­ma­lais­ta mar­ja­yri­tys­tä epäil­lään ih­mis­kau­pas­ta

Analyysi: Putin ottaa sel­kään­sä monella so­ta­rin­ta­mal­la

Luitko jo tämän: Lyly Rajalan rus­ka­ret­kien suosio pysyy vuo­des­ta toi­seen, nyt selviää miksi

Ko­koo­mus pa­ran­taa häi­rin­tä­ta­paus­ten kä­sit­te­lyä, Ryd­ma­nia kuul­laan Hel­sin­gin ryh­mäs­sä

Puolueen naisjärjestö vaatii eettistä ohjetta julki. Tuore ohje päivitetään jo nyt, arvioi puoluesihteeri.

Helsinki
Kokoomuksen puoluejohto on edistämässä eettisen ohjeen käyttöä puolueessa kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistuneiden syytösten jälkeen. Arkistokuva.
Kokoomuksen puoluejohto on edistämässä eettisen ohjeen käyttöä puolueessa kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistuneiden syytösten jälkeen. Arkistokuva.

Kokoomus päivittää puolueessa esiintyvien häirintätapausten käsittelyä kansanedustaja Wille Rydmaniin kohdistuneiden syytösten jälkeen.

Ainakin kokoomuksen valtuustoryhmä Helsingissä aikoo kuulla Rydmania syytöksiin liittyen tällä viikolla.

Puoluesihteeri Kristiina Kokko kertoi maanantaina STT:lle, että kokoomus on päättänyt ottaa häirintäyhdyshenkilöt jatkuvaan käyttöön. Aikaisemmin heitä on käytetty suurissa tapahtumissa, kuten puoluekokouksissa ja -risteilyillä.

– Tarkoitus on tehdä tästä jatkuvaa toimintaa, ettei jää katvealueita, voiko ottaa yhteyttä tai keneen voi ottaa yhteyttä, Kokko sanoo.

Lisäksi puolue aikoo luoda nimettömän ilmoituskanavan puoluetoimintaan liittyvien epäkohtien ilmiantamiseen.

– Kolmas, mitä teemme, on se, että tarkennamme uhrien auttamiseen liittyvää protokollaa.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina artikkelin, jossa useat nuoret naiset kertoivat Rydmanin ahdistavalta tuntuneesta käytöksestä. Rydman on kiistänyt syytökset.

Alle vuoden vanha ohjeistus päivitykseen

Puoluesihteerin mukaan on tarpeen, että uutisointia seuranneet uudet käytännöt myös tuodaan mukaan puolueen eettiseen ohjeeseen.

Ohjeistus on lähes uunituore. Sitä ryhdyttiin laatimaan vuonna 2020 kokoomusnaisten aloitteesta. Ohjeistus hyväksyttiin puoluehallituksessa syyskuussa 2021.

Kokko sanoo, että hyväksymisen jälkeen ohje on tullut puolueiden keskeisten toimijoiden tietoon. Se on hänen mukaansa käyty läpi työntekijöiden kanssa ja lähetetty "ainakin osalle keskeisistä luottamushenkilöistä".

Jalkauttamistyötä on jatkettava, Kokko sanoo.

– Täytyy katsoa, että se on kaikkien saatavilla ja että jokainen toimija on siitä tietoinen.

Myös kokoomusnaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen katsoo, että ohjeistus pitäisi ottaa toiminnassa laajemmin käyttöön.

– Henkilöstöä on koulutettu, mutta sanoisin, että jäsenistön, kansanedustajien ja muiden toimijoiden tietoisuuteen se pitäisi tuoda paremmin, Keto-Huovinen sanoi STT:lle.

Kokoomusnaiset vaati sunnuntaina eettisen ohjeistuksen julkistamista puolueen verkkosivuilla.

STT sai ohjeistuksen nähtäväkseen kokoomukselta. Ohjeistuksen mukaan kokoomuslaisia kannustetaan tuomaan avoimesti esille mahdollisia ongelmia puolueen toiminnassa. Ohjeessa ei täsmennetä, miten asiassa tulisi tarkalleen menetellä.

Kokko sanoo, että nykyinen ohje on tarkoitettu ennen kaikkea luottamustehtävien jaon synnyttämien kiistatilanteiden hoitamiseen.

Valtuustoryhmä sopinut kuulemisen

Kokoomuksen valtuustoryhmä Helsingissä käsittelee Rydmanin asemaa keskiviikkona. Asian vahvisti valtuustoryhmää johtava Maarit Vierunen STT:lle maanantaina tekstiviestitse.

MTV:n uutiset kertoi aiemmin maanantaina puolueen varapuheenjohtaja Elina Valtosen haastattelun pohjalta, että Rydmanin tapausta käsiteltäisiin sekä valtuustoryhmän että kokoomuksen eduskuntaryhmän kesken tällä viikolla.

Tämän uutisen jälkeen kokoomuksen eduskuntaryhmän kansliasta kuitenkin kerrottiin STT:lle, että ryhmää ei ainakaan senhetkisen tiedon mukaan olisi tällä viikolla kutsuttu koolle.

Myöhemmin ryhmäjohtaja Kai Mykkänen täsmensi, että vaikka kokouksen päivämäärää ei ole päätetty, ryhmä voidaan kutsua koolle vaikka vuorokauden varoajalla.

Mykkäsen mukaan ryhmä pyrkii ensin perehtymään asiaan huolellisesti, mutta se ei ole vielä saanut poliisilta käyttöön pyytämäänsä esiselvitysmateriaalia.

Puoluesihteeri Kokko kertoi maanantaina Ilta-Sanomille, että kokoomus aikoo pyytää poliisia arvioimaan tapausta uudelleen. Kokko puhui asiasta myös Ylen A-studiossa.