Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Ko­koo­mus esittää ra­vin­to­la­tuen yli kak­sin­ker­tais­ta­mis­ta ja ehtojen muut­ta­mis­ta – yk­sin­ker­tais­ta yleis­tu­kea ei si­dot­tai­si hen­ki­lö­kun­ta­mää­rään

Eduskuntaa on poikkeuksellisesti pyydetty korjaamaan hallituksen viime viikolla esittämää tukimallia.


Talousvaliokunnan puheenjohtajan Juhana Vartiaisen mukaan ravintolatuessa on paljon korjattavaa.
Talousvaliokunnan puheenjohtajan Juhana Vartiaisen mukaan ravintolatuessa on paljon korjattavaa.
Kuva: Arttu Laitala

Kokoomus yli kaksinkertaistaisi ravintoloille ja kahviloille niiden pakkosulkemisen takia esitetyn koronatuen. Näin tuki nousisi 300 miljoonaan euroon hallituksen esittämästä 123 miljoonasta.

Kokoomus ei myöskään hyväksy sitä, että Business Finlandin ja ely-keskusten maksamat tuet vähentäisivät tai estäisivät ravintola-alan erityistukea.

Puolueen tiistaina esittelemässä mallissa muutettaisiin myös tuen määräytymisessä käytettäväksi esitetty liikevaihdon vertailuajankohta, joka oli hallituksen esityksessä tammi-helmikuu.

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan yritysten tulisi voida käyttää vertailuajankohtana joko edellistä vuotta, kuutta edellistä kuukautta ennen koronakriisiä tai viime vuoden huhti-toukokuuta.

– Mallimme on yksinkertainen yleistuki, joka ei ole sidottu henkilöstömäärään. Lisäksi kokoomus on valmis tukemaan ravintola-alaa alvin alentamisella loppuvuodeksi ja viinien ulosmyynnin sallimisella ravintoloista. Olemme myös valmiit avaamaan ravintoloita alueellisesti jo ennen kesäkuuta, Heinonen luetteli.

Eduskunnalle kehotus korjata

Työ- ja elinkeinoministeriö esitteli hallituksen ravintolatukimallin viime viikolla. Sen saaman kritiikin jälkeen hallitus on toivonut, että eduskunta korjaa tukea koskevaa lakiesitystä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) piti epätavallisena ja yllättävänä, että hallitus jättää tällaisilla terveisillä esityksen eduskuntaan.

– Tietysti me teemme parhaamme kuulemalla parhaita asiantuntijoita, Vartiainen sanoi.

Vartiaisen mukaan hallituksen esityksessä on paljon muutettavaa, mutta valokunnalle halutaan antaa tässä kiireellisessä tilanteessa työrauha. Siksi hän ei halunnut ennakoida valiokunnan työn täsmällistä lopputulosta.

Henkilöstöravintolat jätetty ulos

Vartiaisen mukaan tuen yhteensovittamisen periaatteet Business Finlandin tukien kanssa näyttävät hatarilta. Myös liikevaihdon vertailukuukausiin tulee todennäköisesti muutos.

– Uudelleen arviointia edellyttää myös se, että henkilöstöravintolat on hallituksen esityksessä suljettu ulos, vaikka niilläkin on huomattava myynnin väheneminen.

Hallituksen esittämässä työllistämistukiosuudessa kysymys on Vartiaisen mukaan myös siitä, onko tarvetta asettaa henkilöstön vuokraus eri asemaan kuin suora työllistäminen. Kokoomus ei ole ylipäätään innostunut tuen sitomisesta työllistämiseen.

Eduskunnan talous- ja perustuslakivaliokunta edellyttivät ravintoloiden sulkemista käsitellessään, että ravintoloille maksetaan siitä kohtuullinen korvaus.

Hallituksen esityksessä ravintoloille olisi tulossa 123 miljoonan euron koronatuki, josta osa olisi korvausta myynnin laskusta ja osa olisi tukea työntekijöiden uudelleen työllistämisestä. Eduskunta ruotii tukea lähetekeskustelussa tänään.

Ravintolat, kahvilat ja yökerhot on määrätty koronaepidemian takia suljettaviksi 4.4.–31.5 koko maassa.