Kohun kes­kel­le jou­tu­nut va­sem­mis­to­lii­ton toi­min­nan­joh­ta­ja eroaa teh­tä­vis­tään – vit­sai­li jo vuonna 2015 Ruotsin ku­nin­kaal­lis­ten am­pu­mi­sel­la

Twitter-kohun keskelle joutunut vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger on irtisanoutunut tehtävistään perjantaina.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsi Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä jaetut vihasisällöt.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson tuomitsi Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä jaetut vihasisällöt.
Kuva: Matias Honkamaa

Twitter-kohun keskelle joutunut vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger on irtisanoutunut tehtävistään perjantaina.

– Viime päivinä noussut kohu on syönyt luottamuksen, jota ilman ei ole mahdollista tehdä toiminnanjohtajan työtä. Siksi en voi tehdä muuta kuin kantaa vastuun tilanteesta ja irtisanoutua tehtävästäni. Kiitän kanssani työskennelleitä kuluneista vuosista ja pyydän anteeksi tuottamaani pettymystä, Misha Dellinger sanoo tiedotteessa.

Dellinger nousi otsikoihin torstaina, kun kävi ilmi, että hänen perustamaltaan Twitter-tililtä oli jaettu vihasisältöä. Viesteissä muun muassa sanottiin, että ilmastonmuutoksen kieltäjät ja natsit tulisi ampua. 

Niissä myös todettiin, että fasismia tulee vastustaa väkivaltaisesti. Fasisteiksi viesteissä määriteltiin muun muassa perussuomalainen puolue, Jari Ehrnrooth ja Björn Wahlroos.

Dellinger on myöntänyt perustaneensa tilin vuonna 2010. Hän on kuitenkin kieltänyt kirjoittaneensa itse vuosina 2016 ja 2017 lähetetyt viestit. Hänen mukaansa nyt jo poistettu tili oli useamman ihmisen käytössä. 

Vasemmistoliiton puheenjohtajaja Li Andersson tuomitsi kirjoittelun aiemmin perjantaina. Hän kertoo kunnioittavansa Dellingerin eropäätöstä.

– Vasemmistoliitto on rauhan liike, joka on sitoutunut tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteeen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen. Jokaisen vasemmistoliiton toimintaan osallistuvan on sitouduttava ihmisoikeuksiin ja väkivallattomuuteen. Julkisuudessa esillä olleet kirjoitukset ovat täysin ja yksinkertaisesti tuomittavia eivätkä edusta millään tavalla vasemmistoliiton arvoja. Arvostan Dellingerin päätöstä, joka osoittaa vastuunkantoa vaikeassa tilanteessa, Andersson sanoo tiedotteessa.

Dellinger sai selitellä sanomisiaan jo vuonna 2015, kun hän vitsaili Facebookissa Ruotsin kuninkaallisten ampumisella. Asiasta kirjoitti tuolloin Turun Sanomat.

– Eniten mua kiinnostaa et miksei noita oo ammuttu jonkun ladon alakerrassa ja jouduttu ampumaan pari kertaa koska vaatteisiin omellut jalokivet on suojanneet luodeilta, Dellinger kirjoitti Facebookin kommenttiketjussa. 

Dellinger toimi tuohon aikaan vasemmistonuorten piirisihteerinä. Hän kuittasi kirjoituksen Turun Sanomien haastattelussa ironisena heittona.

– Ei varmaan ole yllätys, että alatyylikoomikon Facebook-sivulla voi olla alatyylistä juttua. Olen pahoillani, jos joku on tästä mielensä pahoittanut, hän totesi.

Juttua muokattu kello 18.30: lisätty tarkka sitaatti Dellingerin sanomisista vuonna 2015.