Ki­vi­sy­dä­men kau­si­pai­koil­le olisi tunkua – joka viides paikka on vuok­rat­tu pit­kä­ai­kais­py­sä­köin­tiin

Oulun Kivisydämen pitkäaikaispysäköintiin tarkoitetut autopaikat ovat olleet varattuina keväästä 2016 lähtien.

Kivisydämessä on noin 180 autopaikkaa pitkäaikaispysäköintiin.
Kivisydämessä on noin 180 autopaikkaa pitkäaikaispysäköintiin.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun Kivisydämen pitkäaikaispysäköintiin tarkoitetut autopaikat ovat olleet varattuina keväästä 2016 lähtien. Ydinkeskustassa sijaitseville kausipaikoille riittäisi tunkua, joten välillä mahdollisesti vapautuvat yksittäiset paikat täyttyvät nopeasti.

– Kivisydämen ja muidenkin pysäköintilaitosten sopimuspysäköintipaikkoja tiedustellaan meiltä vähintään viikoittain, Oulun Pysäköinti Oy:n toimitusjohtaja Jouni Anttila kertoo.

– Esimerkiksi Autosaaressa ja Autoheikissä on varsin yleistä, että kesäkaudella vapautuu joitakin paikkoja, mutta syksyllä nekin taas varataan. Kivisydämessä kysyntä on kovaa ympäri vuoden.

Kivisydämessä pitkäaikaispysäköinnin paikkoja on noin 180 ja autopaikkoja kaikkiaan 900. Jo laitoksen liiketoimintasuunnitelmassa linjattiin, että kausipaikkojen osuus olisi noin 20 prosenttia.

– Toki seuraamme tilannetta, ja alkuvaiheen määristä sitä kapasiteettia on jo harkiten hieman nostettukin, Anttila sanoo.

Anttila muistuttaa, että Kivisydämen perimmäinen tarkoitus on palvella kaikkia kaupungin keskustassa asioivia ihmisiä. Siksi suurin osa paikoista on varattu lyhytaikaiseen pysäköintiin.

– Jos kausipaikkoja merkittävästi lisättäisiin, se olisi suoraan pois siitä, kuinka paljon lyhytaikaispysäköintiin mahtuu autoja. Se olisi karhunpalvelus myös keskustan liikkeille ja kauppiaille, koska päivittäin tarvittavien pysäköintipaikkojen väheneminen näkyisi väistämättä asiakasvirroissa.

Pitkäaikaispysäköinnin paikoista suurimman osan ovat vuokranneet yritykset. Maanantaista torstaihin käytössä oleva paikka maksaa 160 euroa kuukaudessa ja täysiksi viikoiksi varattu 200 euroa kuukaudessa.

– Varsinaista jonotuslistaa meillä ei ole. Nettisivuiltamme näkee, onko paikkoja vapaana, Anttila kertoo.

Anttilan mukaan Kivisydämen suosio näyttää vain kasvavan. Toissa vuonna laitoksessa pysäköitiin noin 620 000 ja viime vuonna 650 000 kertaa.

– Käyttöastekin on ollut hyvä, viime vuonna pysäköintitapahtumia kertyi keskimäärin lähes 1 800 vuorokaudessa ja vilkkaimpina päivinä yli 4 400 vuorokaudessa. Välillä voi toki olla aika tyhjääkin etenkin yöaikaan ja tiettyinä juhlapyhinä.