Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kirk­ko­her­ra lupasi mennä nai­mi­siin, jos ää­nes­tys­pro­sent­ti nousee yli 40:n – koko maan alus­ta­va ää­nes­tys­pro­sent­ti on 14,5, Oulussa 12,2

Seurankuntavaalien alustavien tulosten mukaan koko maan äänestysprosentti on 14,5, kun seurakuntien ääniä oli laskematta yli puolet.

Seurakuntavaalien äänestysprosentti laski hieman edellisistä vaaleista. Oulussa äänestyspaikoilla oli sunnuntaina paikoin jonoa.
Seurakuntavaalien äänestysprosentti laski hieman edellisistä vaaleista. Oulussa äänestyspaikoilla oli sunnuntaina paikoin jonoa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Seurankuntavaalien alustavien tulosten mukaan koko maan äänestysprosentti on 14,5, kun seurakuntien ääniä oli laskematta yli puolet. Äänestysaktiivisuus näyttäisi asettuvan lähestulkoon samoihin lukuihin kuin viime vaaleissa neljä vuotta sitten, jolloin koko maan äänestysprosentti oli 15,5.

Ruotsinkielisissä seurakunnissa äänestysprosentti nousi hieman korkeammaksi 15,6 prosentillaan.

Luvut ovat olleet laskusuuntaisia vuodesta 2010 lähtien, jolloin koko maan äänestysprosentti oli 17.

Toivakan seurakunnassa tehtiin vaaliveto

Keski-Suomen Toivakan seurakunta oli korkein nousija viime vaaleissa. Tänäkin vuonna se lähti tavoittelemaan maan korkeinta äänestysprosenttia – kirkkoherra Panu Partanen teki Facebookissa vaalivedon: hän lupasi mennä naimisiin kihlattunsa Jenni Järvisen kanssa, jos Toivakan seurakunnan äänestysprosentti ylittää 40:n.

Lähelle päästiin, sillä äänestysprosentti oli 39,9. Vaalistudion tilastotieteilijän kannustuksella hän lupasi mennä naimisiin kynttilänpäivänä.

Suurin äänestysaktiivisuus alustavien tietojen mukaan oli Kinnulan seurakunnassa, jossa äänesti 48,9 prosenttia.

Oulussa äänestysprosentin odotetaan asettuvan samoihin lukuihin kuin viime vaaleissa. Viimeksi prosentti oli 12,6, nyt alustavasti 12,2.

Tampereella äänestysprosentti laski hieman edellisistä vaaleista 9,2:een. Kahdet edellisissä vaaleissa prosentti oli 11,7.

Turun ja Kaarinan kaikissa seurakunnissa äänestysprosentti on laskenut 1–3 prosenttia. Kokonaisäänestysprosentti oli 13.

Ehdokkaita aiempaa vähemmän

Kaikkiaan seurakuntavaaleissa valittiin noin 8 000 uutta päättäjää seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Vaaleissa valittiin seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle. Vaalilautakunnat vahvistavat seurakuntakohtaiset tulokset viimeistään keskiviikkona.

Ehdokkaita oli tänä vuonna ollut hieman vähemmän kuin aiemmin. Vaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira arvioi sunnuntai-illan vaalistudiossa, että se saattaisi johtua esimerkiksi siitä, että useissa seurakunnissa on vaikeita taloudellisia haasteita. Haastava tehtäväkenttä nostaa kynnystä asettua ehdolle.

Korjattu kello 23.21: Oulun äänestysprosentti on alustavasti 12,2 eikä 12,6 kuten jutussa ja otsikossa aluksi luki.