Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kirkko ja kau­pun­ki: Suomeen pe­rus­tet­tiin yh­dis­tys, joka valvoo kris­tit­ty­jen sanan- ja us­kon­non­va­pau­den to­teu­tu­mis­ta – hal­li­tuk­ses­sa muun muassa Timo Soini

Raamatun siteeraamista tai jonkun toiminnan kutsumista synniksi ei yhdistyksen mukaan voi pitää vihapuheena. Yhdistyksen puheenjohtaja säilyttäisi kuitenkin jumalanpilkan rikoslaissa.

Suomeen perustettiin keskiviikkona 23. kesäkuuta uusi yhdistys Sanan- ja uskonnonvapaus ry. Kirkko ja kaupunki -lehti uutisoi asiasta torstaina ja haastatteli yhdistyksen puheenjohtajaa Santeri Marjokorpea.

Marjokorven mukaan yhdistys perustettiin yksittäisten kristittyjen toiveesta. Sen hallituksessa istuu henkilöitä eri kirkkokunnista mutta mikään kirkko ei ole toiminnassa virallisesti mukana. Edustettuina ovat muun muassa katolilaiset, helluntailaiset sekä lestadiolaisuuden eri suuntaukset.

–  Yhdistyksen tehtävänä on tarjota erilaista asiantuntijatukea, jos joku kristitty joutuu uskonnollisen vakaumuksensa julkituomisesta rikosoikeudelliseen prosessiin, Marjokorpi kertoo haastattelussa.

Marjokorpi kertoo haastattelussa, että sananvapaus koskee myös konservatiivisesta linjasta poikkeavien, eli esimerkiksi niin sanottujen sateenkaaripappien sanan- ja uskonnonvapautta. Hän kuitenkin lisää, että sateenkaari-ideologian ja muiden uskontojen sananvapauden esillä pitämiseen on omat järjestönsä. Jutussa ei tarkenneta, mitä sateenkaari-ideologialla tässä yhteydessä tarkoitetaan.

Marjokorven mukaan vihapuhe-käsite on hyvin politisoitunut.

– Näkemyksemme mukaan vihapuhetta ei ole se, että joku julistaa niin kuin Raamatussa julistetaan tai että kutsutaan jotakin tiettyä toimintaa synniksi.

Marjokorvelta kysyttiin myös, pitäisikö jumalanpilkka poistaa rikoslaista. Hänen mukaansa yhdistyksellä ei vielä ole asiaan kantaa, mutta hän itse säilyttäisi jumalanpilkan laittomana.

Kuvassa entinen ulkoministeri Timo Soini. Arkistokuva.
Kuvassa entinen ulkoministeri Timo Soini. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Jutun ingressiä muokattu klo 21.26.