Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Kir­jai­li­ja Sinikka Nopola on kuollut 67-vuo­tiaa­na

Sinikka Nopola kuoli keskiviikkona 67-vuotiaana.
Sinikka Nopola kuoli keskiviikkona 67-vuotiaana.
Kuva: Tammi

Palkittu kirjailija Sinikka Nopola, 67, on kuollut. Kustannusyhtiö Tammen tiedotteen mukaan Nopola kuoli vaikeaan sairauteen keskiviikkona Helsingissä.

Nopola tunnetaan muun muassa Eilasta ja Rampesta kertovista hämäläistarinoista. Lastenkulttuuriin hän teki yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa vuodesta 1989 lähtien lähtemättömän vaikutuksen kirjasarjoilla Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä. Molemmista sarjoista on myös tehty suosittuja elokuvia.

Nopola aloitti työuransa toimittajana Helsingin Sanomissa ja siirtyi vapaaksi kirjailijaksi ja journalistiksi vuonna 1985. Hänen esikoisteoksensa Teepussit ilmestyi vuonna 1987.

Nopola oli tuottelias kirjoittaja. Urallaan hän teki noin 80 kirjaa, lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä, kuunnelmia ja musikaaleja.

– Hänen kielellinen nerokkuutensa hämmästytti yhä uudestaan: se taipui hetkessä proosasta elokuvakäsikirjoituksiin ja riimirunoista lauluihin, Tammen tiedotteessa kuvaillaan.

Sinikka Nopola syntyi 26. marraskuuta 1953 Helsingissä ja vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Tampereella. Aikuisena hän asui Helsingissä, mutta mökkeili koko ikänsä Vesilahden Narvassa, missä hän myös kirjoitti suuren osan tuotannostaan.

Tammen mukaan Sinikka Nopolan uskomaton energia, idearikkaus ja aktiivinen työvire säilyivät loppuun asti.