Tilaajille

Kii­min­ki­jo­ki virtaa villinä ja vapaana – Sen var­rel­ta löytyy Ala­vuo­ton kylä, koskia ja tin­ki­mä­tön­tä te­ke­mi­sen mei­nin­kiä

Kiiminkijoki virtaa valjastamattomana 170 kilometriä Puolangalta Perämereen. Joen varsi on ympäröivine järvineen, lampineen ja kyläketjuineen eläväinen ja kaunis paikka. Joki on monelle ylpeyden kohde.

Sauli Lempiäinen kuuluu hiljaa kalastavien koulukuntaan.
Sauli Lempiäinen kuuluu hiljaa kalastavien koulukuntaan.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Ylikiimingin Vaaralammella Sauli Lempiäinen lausuu kalamiehen rukouksen rauhallisella äänellä: ”Armollinen veden haltija, anna minulle kerrankin niin paljon ja niin suuria kaloja, ettei minun tarvitse valehdella.” Rukouksen jälkeen Lempiäinen kertoo olevan kahta koulukuntaa edustavia kalastajia. Sellaisia, jotka tykkäävät puhua kalastaessaan ja sellaisia, jotka eivät. Hän kuuluu jälkimmäiseen koulukuntaan. Hiljaa sanottu viesti on selkeä.

Vaaralampea kiertävät pitkospuut, ja rannassa on esteetön laituri, jolta voi kalastaa vaikka pyörätuolilla istuen. Lempiäinen kulkee kävelytuen avulla. Hän on tullut kalastamaan äitinsä, isänsä ja henkilökohtaisen avustajansa kanssa.