Kes­kus­tan puo­lue­hal­li­tus pui pää­mi­nis­te­ri Rinteen koh­ta­loa: "Meillä on hen­ki­löön liit­ty­vää epä­luot­ta­mus­ta" – Sdp:n puo­lue­hal­li­tus koolle illalla

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni totesi pitkän kokouksen jälkeen puolueen eduskuntaryhmän kannaksi, että "meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus".

Nyt menemme ryhmäkokoukseen. Muuta ei puheenjohtaja Katri Kulmunilta (kesk.) etukäteen irronnut. Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli kokoukseen mennessään vakava ja täysin puhumaton.
Nyt menemme ryhmäkokoukseen. Muuta ei puheenjohtaja Katri Kulmunilta (kesk.) etukäteen irronnut.
Nyt menemme ryhmäkokoukseen. Muuta ei puheenjohtaja Katri Kulmunilta (kesk.) etukäteen irronnut.

Keskustan puoluehallitus kokoontuu heti eduskuntaryhmän jälkeen. Sdp:n puoluehallitus kokoontuu klo 19.30.

Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni totesi pitkän kokouksen jälkeen puolueen eduskuntaryhmän kannaksi, että "meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus".

– Olemme erittäin sitoutuneita hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvä epäluottamus.

Kulmuni ei maininnut pääministeri Antti Rinteen nimeä, mutta selväksi tuli, että hän tarkoitti Rinnettä.

– Haluamme, että hallitus on toimintakykyinen, puheenjohtaja painotti keskustan kriisikokouksen jälkeen.

Heti tämän jälkeen keskustalaiset jatkoivat puoluehallituksen kokoukseen. Tilanne siis jatkuu. Sdp:n puoluehallitus kokoontuu maanantaina illalla klo 19.30.

Vaitonaista jo etukäteen

Keskustan kansanedustajat olivat hyvin vaitonaisia vielä mennessään kokoukseen. Muun muassa entinen pääministeri Juha Sipilä käveli läpi kamerameren lasittunut ilme kasvoillaan. Häneltä ei kuultu sanaakaan. Radiohiljaisuutta piti kokouksen alla myös ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Maanantain tapaamisia oli pohjustettu sunnuntaina yöhön asti kestäneessä hallituspuolueiden puheenjohtajien tapaamisessa Valtioneuvoston linnassa. Tapaamisessa pääministeri Rinne selvitti omaa ja hallituksesta eronneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) toimintaa Posti-kiistassa.

Kyse on siitä, missä vaiheessa Rinne ja Paatero tiesivät Postin suunnittelemasta liikkeenluovutuksesta, jossa 700 pakettilajittelijaa oli tarkoitus siirtää emoyhtiöstä tytäryhtiöön ja siten halvempaan työehtosopimukseen ja yrittivätkö Rinna ja Paatero estää siirron, kuten ovat kertoneet.

Paine kasvanut viime päivinä

Paine Rinteen laittamiseksi kiertoon oli keskustan kentältä useiden lähteiden mukaan kova. Monien mielessä olivat aikanaan Anneli Jäätteenmäen eroon johtaneet tapahtumat. Juuri sdp:llä oli erossa keskeinen rooli.

Rkp:n eduskuntaryhmä piti oman kokouksensa jo ennen keskustaa. Puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kertoi tiedotusvälineille, että pääministerille täytyy antaa toinen mahdollisuus.

Henrikssonin mielestä Posti-asiaa ei kuitenkaan ole hoidettu niin hyvin, kuin olisi pitänyt.

– Kommunikaatiossa olisi ollut syytä olla tarkempi. Jatkossa edellytämme, että hallituksessa keskustellaan asioista paremmin.

EU:n oikeusministereiden tiistaista kokousta Brysselissä johtava Henriksson ei näe syytä vaihtaa pääministeriä. Hän totesi silti, ettei hallituksen tulisi puuttua työmarkkina-asioihin millään tavalla.

– Meillä on erittäin hyvä hallitusohjelma ja maassa sellainen tilanne, että tarvitaan vakautta. Kukan meistä ei ole täydellinen, Henriksson sanoi.

Vihreät todennäköisesti Rinteen tukena

Iltalehden tietojen mukaan myös vihreät olisivat tukemassa Rinnettä.

Rinne vastaa tiistaina eduskunnassa kolmen oppositiopuolueen tekemään välikysymykseen valtion omistajaohjauksesta, työmarkkinapolitiikasta ja eduskunnalle annetuista tiedoista.

Juttua on päivitetty klo 17.29. Lisätty muun muassa tietoa Sdp:n puoluehallituksesta.

Juttua korjattu kello 17.55: Sdp:n puoluehallitus kokoontuu illalla, ei puoluevaltuusto, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.