Kes­kus­tan Mikko Kärnä on­nit­te­lee Antti Rin­net­tä ja töl­väi­see ko­koo­mus­ta – "Sel­kä­voit­to Va­paa­vuo­res­ta"

Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan itsehallinnollisia maakuntia tulee 18.

Mikko Kärnä on riemuinnut päätöksestä somessa, ja tapansa mukaan hän lähetti asiasta myös mediatiedotteen.
Mikko Kärnä on riemuinnut päätöksestä somessa, ja tapansa mukaan hän lähetti asiasta myös mediatiedotteen.

Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä ei peittele iloaan siitä, että hallitusneuvotteluissa on sovittu soten rakentamisesta maakuntamallin pohjalle. Hallitusneuvotteluja vetävän Antti Rinteen (sd.) mukaan itsehallinnollisia maakuntia tulee 18.

Uusillle maakunnille siirtyvät ensivaiheessa sote-palvelujen lisäksi myös ensihoito sekä pelastustoimi.

Pääkaupunkiseudun osalta selvitetään mahdollisuutta erillisratkaisuun. Selvitys tehdään tämän vuoden loppuun mennessä. 

Kärnä on riemuinnut maakuntapäätöksestä somessa, ja tapansa mukaan hän lähetti asiasta myös mediatiedotteen.

Kokoomuksen riveistä maakuntamallia on paheksuttu. Näin ovat tehneet esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

– Kaupunkilaisten painajainen jatkuu. Säätytalon maakuntaratkaisu on pettymys mutta ei yllätys. On huono alku hallituksen ja kaupunkien väliselle yhteistyölle. En tosin usko että tämäkään toteutuu. Valtavasti menee taas energiaa hallinnon kimpussa eikä palveluiden kuten pitäisi, Vapaavuori kirjoitti Twitterissä.

Kärnän pitää maakuntamallia tulevan hallituksen "upeana voittona" ja kokoomuksen tappiona. 

– Onnittelen Antti Rinnettä ja tulevaa hallitusta jo tässä vaiheessa tästä upeasta voitosta, jonka saimme yhdessä kokoomuksesta. Selkävoiton saimme Helsingin pormestari Jan Vapaavuoresta. Kokoomuksen ajama markkinamalli sekä valinnanvapaus poltettiin yksissä tuumin saunan pesässä ja kannettiin vastuuta koko Suomesta. Vapaavuoren metropolihaaveet laitettiin samalla uuniin, Kärnä kommentoi tiedotteessaan.

Kärnän mielestä politiikassa pitäisi välttää selkävoittoja, mutta nyt se oli paikallaan. 

– Vapaavuoren on syytä reflektoida, olisiko kannattanut olla rakentavampi edellisellä hallituskaudella? Hän ansaitsi tämän henkilökohtaisen arvovaltatappion. Helsingin pormestarin olisi muutenkin syytä keskittyä enemmän Helsingin asioihin kuin tilskuttamaan valtakunnanpolitiikasta. Tervetuloa vain tänne mukaan, jos kannatus riittää.

Hallitusneuvotteluiden sote-ryhmää vetävän Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan tavoitteena on, että sote-uudistuksen myötä järjestetään maakuntavaalit ja rahoitusta sotelle haetaan maakuntaverolla.