Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kesällä 1939 Muu­ro­lan lo­hi­pa­dol­le saapui ar­vo­val­tai­nen seurue – ai­nut­laa­tui­set kuvat ker­to­vat il­las­ta, jolloin kukaan ei vielä ar­van­nut, miten koh­ta­lo­kas aika oli al­ka­mas­sa

Lapin Kansan Aatto Aho ikuisti valtiovierailun albumiin, joka jäi unhoon lähes 80 vuodeksi.



Vieraita Janne Alaruikan (vas.) isännöimän lohitalon pihassa. Unkarilaisministeri Antal Kunder kuuntelee maaherra Kaarlo Hillilän selostusta.
Vieraita Janne Alaruikan (vas.) isännöimän lohitalon pihassa. Unkarilaisministeri Antal Kunder kuuntelee maaherra Kaarlo Hillilän selostusta.
Kuva: Aatto Aho

Maanviljelijä Janne Alaruikalla on liehuva parta, pyhätakki ja jaloissaan parhaat pieksut.

Niillä hän astelee vastaanottamaan vieraat, jotka purkautuvat tummista autoista hänen peräpohjalaistalonsa pihalle Rovaniemen Ruikassa, Kemijoen törmällä.

Unkarin kauppa- ja teollisuusministeri Antal Kunder on pitkä ja kapeakasvoinen mies, Viron opetusministeri Aleksander Jaakson lyhyempi ja tanakampi.

Kemiläinen opetusministeri Uuno Hannula on tuonut valtiovieraat lohenpyyntiin. Sitä ennen seurue pistäytyy Alaruikan taloon tutustuakseen, miten Kemijokivarressa oikein asutaan.

Janne Alaruikka (1872-1952) oli maanviljelijä, lohenpyytäjä ja kunnanvaltuutettu. Vierellä vaimo Aino Maria. Talo on yhä pystyssä Kemijokivarren Ruikassa, Petäjäskosken yläpuolella.
Janne Alaruikka (1872-1952) oli maanviljelijä, lohenpyytäjä ja kunnanvaltuutettu.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.