Mainos

Kesä on näy­tön­paik­ka: me osaamme kyllä liik­kua, ku­lut­taa ja elää niin, että epi­de­mia pysyy kurissa

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät teki talouskyselyn koronan vaikutuksista alueen yrityksiin. Vaikutukset ovat olleet dramaattiset.

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät teki talouskyselyn koronan vaikutuksista alueen yrityksiin. Vaikutukset ovat olleet dramaattiset. Kolmanneksella liikevaihto on vähentynyt yli 50 %. Joka kymmenes yritys on joutunut sulkemaan liikkeensä koronarajoitusten aiheuttaman asiakaskadon tai määräysten vuoksi. Vain viidennes yrityksistä on pystynyt toimimaan normaalisti. Vaikka yrittäjien toiminnan uudelleen järjestelyt, uudet tuotteet ja yhteistyökuviot sekä mahtavat digiloikat ovat olleet mukavaa luettavaa, niin todellisuudessa ne eivät ole liikevaihdon menetystä kuitanneet. Tutkimuksen mukaan vain 3 % on kasvattanut liiketoimintaa koronan aikana.

Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Marjo Kolehmainen toimitusjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Kyselystä selvisi myös, että pääsääntöisesti yrittäjät, jotka tukia aikoivat hakea, ovat sen jo tehneet. Kun korona on vaikeuttanut yli 75 % yritysten toimintaa, sopeuttamisen keinot ovat olleet laajasti käytössä. Tärkeimpinä keinoina erilaiset lyhennyslykkäykset, maksujärjestelyt ja lomautukset. Mutta jokaisessa iskua vastaanottavassa yrityksessä ensimmäinen sopeuttamiskeino on ennen kaikkea ollut se, että yrittäjä on jättänyt oman palkkansa nostamatta. Aika moni yrittäjä elää tällä hetkellä omilla säästöillä tai puolison palkalla. Lisäksi koronapandemia rajoituksineen on tehnyt 2500 yrittäjästä työttömän työnhakijan.

Selvityksen toivonpilkahdus on, että vain 3 % vastanneista yrityksistä uskoo, että yritystoiminta lakkaa koronan takia kokonaan.  Pohjois-Pohjanmaalla tämä tarkoittaisi kuitenkin noin 500 yritystä, mutta valtakunnallisissa gallupeissa on lopettamisluku ollut selkeästi suurempi.

Seuraavan kerran teemme talouskyselyn elokuussa. On mielenkiintoista nähdä miten kesä ja rajoitusten purkaminen alkaa näkyä myös yritysten tunnelmissa ja mahdollisuuksien arvioinnissa.

Tällä hetkellä olemme vaatineet, että maakuntaamme tulee laatia yhteinen selviämissuunnitelma ja tämä työ on nyt käynnistetty maakuntaliiton ja alueemme ELY-keskuksen toimesta. Suunnitelman tavoitteellisuuden ja toimien priorisoinnin tulee vastata erityisesti siihen, miten meillä voidaan pelastaa mahdollisimman monta yritystä ja työpaikkaa. Mitkä ovat tämän vuoden ja ensivuoden tekemisen ja kehittämisen keskiössä. Iso asia on myös se, mitä tästä kriisistä opitaan. Noin puolet yrityksistämme uskoo, että oma yritystoiminta ei enää palaa entiseen. Mikä on uusi normaali, johon pitää sopeutua? Onko se typistyvä ja hiipuva yritystoiminta vai onko nyt pikavauhtia arvojamme, käyttäytymistämme ja tekemisiämme muuttava epidemia alku uuden innovoinnille ja erilaiselle kasvulle?

Yrittäjäjärjestön puolesta toivotan kaikille mukavaa ja aurinkoista kotimaan matkailukesää. Nyt meidän on näytettävä kansakuntana, että meillä osataan liikkua, kuluttaa ja elää ja samalla pitää epidemia kurissa. Monia mietityttää, mitä on uusi normaali. Yksi asia on kuitenkin aivan varma. Uusi normaali tarkoittaa pitkälle tulevaisuuteen korkeaa hygieniatasoa ja entistä enemmän toistemme huomioimista. Uskon, että suomalaisille tämä on luonteenomaista ja siksikin voimme luottaa parempaan huomiseen.