Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ker­to­mus vi­ha­mie­lis­ten val­tioi­den ym­pä­röi­mäs­tä suur­val­las­ta romahti sodan myötä – Venäjän vuosia jat­ku­nut­ta dis­in­for­maa­tio­kam­pan­jaa tak­la­taan EU-voi­min

Maailmalla Venäjän disinformaatio-operaatioon on lopullisesti havahduttu, mutta maan sisäinen sensuuri estää totuuden leviämisen. Suomessa on varauduttava informaatiovaikuttamisen lisääntymiseen Nato-keskustelun edetessä.

Vuonna 2015 Euroopan unionin jäsenmaat olivat sitä mieltä, että EU:n instituutiona on reagoitava Kremlin mielipidevaikuttamiseen. Unioni perusti East StratCom -työryhmän, jonka tehtävänä on tunnistaa ja torjua erityisesti Venäjän disinformaatiota.

Journalisti Anneli Ahonen työskenteli ryhmässä Suomen kansallisena asiantuntijana ja tiiminvetäjänä vuosina 2017–2021. Ennen EU:n virkaa Ahonen teki kahdeksan vuoden ajan töitä vapaana toimittajana Pietarissa muun muassa Helsingin Sanomille.

Vaikka vuodet ovat kuluneet, Venäjän strateginen kertomus on pysynyt samana Krimin valloituksesta lähtien. Kertomuksen mukaan Venäjä on vihamielisten valtioiden ympäröimä suurvalta, jota tekopyhä länsi yrittää jatkuvasti heikentää, ja Ukraina on välikappale lännen pahoissa aikeissa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.