Vesihuolto: Ve­si­joh­to­ver­kos­to ra­pis­tuu kaik­kial­la – lisää rahaa tar­vi­taan ve­si­huol­lon var­mis­ta­mi­seen

Tulipalot: Yksi henkilö me­neh­tyi Ka­la­joel­la roi­hun­nees­sa oma­ko­ti­ta­lon palossa

Kenen kut­reil­le kynt­ti­läk­ruu­nu? – Tästä pääset ää­nes­tä­mään Oulun vuoden 2021 Luciaa

Oulu
Lotta Kinnunen (vasemmalla), Carolina Granö ja Mikaela Räsänen ovat vuoden 2021 Oulun Lucia-ehdokkaat.
Lotta Kinnunen (vasemmalla), Carolina Granö ja Mikaela Räsänen ovat vuoden 2021 Oulun Lucia-ehdokkaat.
Kuva: Susanna Eksymä

Oululle valitaan oma Lucia-neito tänä syksynä jo 41:ttä kertaa. Kolme ehdokkasta on valittu pitkän perinteen mukaisesti Svenska Privatskolan i Uleåborgin abiturienttien joukosta.

Tänä vuonna Lucian kruunua tavoittelevat Lotta Kinnunen, Carolina Granö ja Mikaela Räsänen.

Tästä pääset äänestämään omaa suosikkiasi.

Äänestys käynnistyy tänään, keskiviikkona 10. marraskuuta. Äänestysaikaa on perjantaihin 26. marraskuuta kello 12 saakka.

Oulun vuoden 2021 Lucia-neito kruunataan perinteisin menoin Rotuaarin lavalla Lucian päivänä, maanantaina 13. joulukuuta kello 15. Lucian kruunaa tänä vuonna ministeri Hanna Sarkkinen.

Kruunajaisjuhlassa tuoreen Lucian lisäksi esiintyy myös viime vuoden Lucia Sissel Granholm, sillä vuosi sitten Lucia ei koronatilanteen vuoksi päässyt lainkaan yleisön eteen.

Kruunajaisten jälkeen Oulun tuomiokirkossa järjestetään kaikille avoin ruotsalaisen koulun joulujuhla, jossa muun muassa lauletaan kauneimpia joululauluja ruotsiksi.

Lucia-kiertueen on määrä startata tiistaina ja päättyä torstaina.

– Lucia-neito apuneitoineen ja kuoroineen on vienyt perinteisesti iloa ja valoa sairaaloihin ja vanhustentaloihin. Tänä vuonna koronatilanteen vuoksi vieraillaan vain muutamissa vanhusten palvelutaloissa, Oulun ruotsalaisen koulun Lucia-mamma Anna-Maria Nyman kertoo.

Mikaela Räsänen.
Mikaela Räsänen.
Kuva: Susanna Eksymä

Mikaela Räsänen, 19

”Toivon, että voisin iloisella ja positiivisella asenteellani tuoda hyvää mieltä kaikille oululaisille, joita Luciana kohtaisin. Haluaisin olemuksellani aidosti tuoda lämpöä ja valoa ihmisten elämään pimeänä vuodenaikana.

Olen aina arvostanut ja ihaillut Luciaa ja lapsuudesta saakka haaveillut, että voisin itse joskus Luciana jakaa iloa, toivoa ja lähimmäisenrakkautta. Se olisi tärkeä tehtävä ja suuri kunnia.

Lucian päivän perinne on ollut minulle aina hyvin rakas ja tulen sitä elämässäni aina vaalimaan. Lucian päivä merkitsee minulle laskeutumista joulurauhaan sekä ilon, toivon, valon ja lämmön jakamista kanssaihmisille.

Pidän vanhojen perinteiden vaalimisesta, joten toivon Lucian päivää vietettävän vanhoja perinteitä kunnioittaen. Mikäli korona rajoittaa sairaala- ja vanhainkotivierailuja, toivoisin Lucian kuoroineen pääsevän ilahduttamaan videotervehdyksellä.

Lempiharrastukseni on alppihiihto sekä wakeboarding. Tykkään veneillä ja käyn kuntosalilla. Rentoudun piirtelemällä ja katselemalla leffoja.

Ihmisistä huolehtiminen on ollut minulle aina lähellä sydäntäni, niinpä pitkäaikainen haaveeni onkin päästä lukion jälkeen opiskelemaan lääketiedettä. Voisin mielelläni opiskella osan ajasta ulkomailla tai työskennellä kehitysyhteistyössä ulkomailla.

Tulen iloiseksi arjen pienistä asioista, yhteisestä ajasta perheeni, isovanhempieni, muiden läheisteni ja ystävieni kanssa.

Lucian päivän ja joulun lähestyessä minua surettaa monien yksinäisyys, jota pandemia on entisestään lisännyt.

Ruotsinkielinen tervehdykseni Forum24-lehden lukijoille: Jag vill önska alla glädje, hopp och en fridfull väntan på julen. Ta hand om varandra!”

Lotta Kinnunen
Lotta Kinnunen
Kuva: Susanna Eksymä

Lotta Kinnunen, 18

”Minusta tulisi hyvä Lucia, koska nautin siitä, että saan toisen ihmisen hyvälle tuulelle. Pidän myös muiden ihmisten auttamisesta.

Lucian päivä merkitsee minulle kynttilöitä ja valkoiseen pukeutunutta Luciaa, joka pimeän talven keskellä tuo iloa muiden ihmisten elämään. Lucian päivä on aina ollut osa joulunodotusta.

Mielestäni vanha Lucia-perinne on arvokas varsinkin ruotsinkielisten keskuudessa. Oulun Lucia-perinnettä haluaisin tuoda enemmän näkyväksi.

Vapaa-ajallani luen paljon kirjoja, talvisin hiihdän ja luistelen, kesäisin juoksen.

Tulevaisuudensuunnitelmiini kuuluu muun muassa vapaaehtoinen asepalvelus lukion jälkeen. Sen jälkeen aion jatkaa opiskelua. Haaveilen lääkärin ammatista.

Iloitsen ystävistä ja perheestä, hyvästä ruuasta ja suklaasta. Myös siitä, että talvi tekee tuloaan ja joulu lähenee.

Surulliseksi minut tekee se, että maailmassa on paljon ihmisiä, joilla ei ole ihmisoikeudet kunnossa. Myös se, kuinka paljon maailmassa on yksinäisyyttä.

Ruotsinkielinen tervehdykseni Forum24-lehden lukijoille kuuluu näin: Kom ihåg ensamma och gamla människor under juletiden. Jag önskar er alla en glad och fridfull jul!”

Carolina Granö
Carolina Granö
Kuva: Susanna Eksymä

Carolina Granö, 18

"Lucian tärkein tehtävä on mielestäni olla hyvä esikuva lapsille, ja olenkin pienestä saakka ihaillut Luciaa. Lucian päivä on merkinnyt minulle laskeutumista joulun rauhaan.

Minulle Lucia on yhteisö, joka auttaa ja tuo iloa ihmisille. Haluan osoittaa arvostusta ja kiitosta muille sekä jakaa sitä ihanaa iloa, jonka Lucia tuo mukanaan.

Lucian pitäisi olla esikuva ja levittää hyvää oloa kaikille näinä pimeinä aikoina. Hän näkee kaikki iästä riippumatta ja yhdistää eri sukupolvet hienon perinteen ympärille. Lucian on osoitettava, että hän on läsnä jokaisella vierailulla, ja siksi haluaisin antaa kaikille ihmisille jonkinlaisen mahdollisuuden osallistua Lucian päivään näinä korona aikoina.

Harrastan liikuntaa monessa eri muodossa, mutta kisailen ja panostan voimannostoon.

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat tietysti jatkaa opintojani lukion jälkeen. Tulevaisuudessa haluan työskennellä ihmisten kanssa.

Tulen iloiseksi nähdessäni muut ihmiset ympärilläni onnellisina.

Juuri nyt surettaa kaikki kauhea mitä maailmassa tapahtuu, että ihmiset joutuvat kärsimään.

Ruotsinkielinen tervehdykseni Forum24-lehden lukijoille: Jag vill önska alla en fridfull väntan på julen! Ta hand om varandra och visa varandra kärlek!"