Mainos

Kem­pe­le­läi­sen Ritva Rund­gre­nin Jou­lu­muo­ri on kan­sain­vä­li­nen brändi, joka nostaa suo­ma­lai­suut­ta

Kempeleläinen Ritva Rundgren on opiskellut työn ohella koko ikänsä. Opintojen aikana hän sai idean yrittäjyyteen. Viimeisen viiden vuoden ajan Rundgren on toiminut Mrs Santa Claus Finlandina.

Ritva Rundgren on toiminut Mrs Santa Claus Finlandina viimeisen viiden vuoden ajan.
Ritva Rundgren on toiminut Mrs Santa Claus Finlandina viimeisen viiden vuoden ajan.
Kuva: Ester van Dam

Yksinyrittäjä Ritva Rundgren, 70, on tehnyt työuransa luokanopettajana. Siinä ohella hän on suorittanut yliopisto- ja ammattikorkeakouluopintoja.

”Haluan kannustaa erityisesti tyttöjä hankkimaan itselleen koulutuksen, koska tätä kautta heidän asemansa paranee”, Rundgren toteaa.

Mrs Santa Claus Finland brändi eli Joulumuoribrändi lanseerattiin koulutusteknologiaopintojen aikana.

”Olin kirjoittanut tuohon aikaan Joulupukin silmin -blogia. Kielitieteilijä Eeva Nikkola keksi idean joulumuorista ja piirsi kuvat joulumuorin tarinaan. Nikkola opiskeli samassa ryhmässä”, Rundgren kertoo.

Teollinen muotoilija Mari Pohjanvesi tuli mukaan toista kautta. Hän suunnitteli joulumuorin vaatteet. Tiimiin kuuluvat myös yrittäjämentori Olli Rundgren ja verkkosivujen tekijä Ilkka Vauhkonen. Ritva Rundgren tuottaa itse sisällön.

Ritva Rundgren kertoo, että joulunmuorin vanha hirsitalo Hailuodossa ja talvi kiehtovat ulkomaalaisia.
Ritva Rundgren kertoo, että joulunmuorin vanha hirsitalo Hailuodossa ja talvi kiehtovat ulkomaalaisia.
Kuva: Ester van Dam

Suunnitelmissa virtuaalilähetyksiä

Rundgren pyrkii pitämään toiminnan pienimuotoisena. Joulumuorin talo Hailuodossa on nimittäin perheen vapaa-ajan asunto eikä sinne voi kutsua suuria ryhmiä. ”Tänä vuonna siellä on käynyt vierailemassa muutamia perheitä ja yksi opettajaryhmä. Oulussa asuvia ulkomaalaisiakin on käynyt vierailulla.”

Rundgren panostaa kansainvälisyyteen ja internetin kautta tapahtuvaan toimintaan. Hän suunnittelee tekevänsä jatkossa virtuaalilähetyksiä, joita ulkomailla asuvat vanhemmat voivat ostaa verkkokaupasta lapsilleen. Lähetysten idea on se, että lapset saavat puhua virtuaalisesti joulumuorin kanssa.

Rundgren on jo tehnyt instagramiin ja TikTokiin lyhyitä videoita talvesta. ”Youtube-kanavallani olen julkaissut piirtämisvideoita. Suunnittelen myös videoita, joissa kerron erilaisia tarinoita.”

Rundgren haaveilee siitä, että voisi lähettää livenä kuvaa, kun esimerkiksi piirtää paper-sovellukseen.

Ritva Rundgrenin luoma ja toteuttama Mrs Santa Claus Finland -brändi nojaa vahvasti suomalaisuuteen.
Ritva Rundgrenin luoma ja toteuttama Mrs Santa Claus Finland -brändi nojaa vahvasti suomalaisuuteen.
Kuva: Ester van Dam

Hyvät suhteet ja muilta oppimista

Rundgrenin mielestä tärkeintä yrittäjyydessä on muilta oppiminen eli bencmarking ja hyvät suhteet. Rundgren tekee yhteistyötä InnoOK-osuuskunnan, Hailuodon yrittäjäyhdistyksen, Pohjois-Pohjanmaan Luontoalan yrittäjät ry:n, Studio Formon ja Njetworkingin kanssa.

”Verkkovierailuja ja oikeita vierailuja varten kuopiolainen yrittäjä Minna Suuronen tekee minulle uuden joulumuorin asun”, Rundgren iloitsee.

Rundgren kuuluu Oulun kansainvälisten naisten ryhmään. Sitä kautta hän on saanut apua elokuvantekijöiltä, jotka ovat kuvanneet sosiaaliseen mediaan lyhyen videon joulumuorin talosta ja toiminnasta kesällä. Rundgrenin mielestä sosiaalisella medialla ja valokuvilla on suuri voima kansainvälisessä markkinoinnissa.

Rundgren haluaa joulumuorin ominaisuudessa tuoda esiin erityisesti suomalaisuutta. ”Pyrin kasvattamaan joulumuoribrändin arvoa ja tekemään siitä omannäköiseni.”

Ritva Rundgren

• Asuu Kempeleessä, kotoisin Lappajärveltä.

• Perheeseen kuuluu puoliso, neljä lasta ja neljä lastenlasta.

• Toiminut 36 vuotta luokanopettajana, josta suurimman osan Limingassa.

• Perusti viisi vuotta sitten Mrs Santa Claus Finland brändin, jonka toimipaikka sijaitsee Hailuodossa.

• Yritys järjestää satumatkoja lapsille ja heidän perheilleen. Mrs Santa Claus muun muassa piirtää lapsille.

• Opettajan töiden ohella suorittanut runsaasti erilaisia opintoja. Esimerkiksi taidehistorian ja koulutusteknologian opintoja Oulun yliopistossa, Hanki oma media -opintoja Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa.

• Vapaa-ajalla valokuvaa, editoi videoita, piirtää, kirjoittaa ja liikkuu luonnossa.