Kem­pe­le­läi­nen Timo Nie­me­lä, 60, elää ra­vi­ur­hei­lus­ta ja opettaa huip­pu­ta­son varsoja val­jai­siin – "Työ on mie­le­käs­tä, eikä ole ai­ko­mus­ta jääh­dy­tel­lä"

Hevosalan monipuolinen ammattilainen Timo Niemelä hakee työlleen vastapainoa kitaran soitosta.

Päivänsankari Timo Niemelä pääsi kuvaan 2-vuotiaan tamma Citadella Evon kanssa.
Päivänsankari Timo Niemelä pääsi kuvaan 2-vuotiaan tamma Citadella Evon kanssa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Hevosalan monipuolinen ammattilainen Timo Niemelä hakee työlleen vastapainoa kitaran soitosta.

Kun katsoo Timo Niemelän riuskaa vartta ja kevyttä askelta, ei kempeleläisen uskoisi täyttävän 60 vuotta. Niemelä on monessa mukana. Hän soittaa kitaraa kahdessa yhtyeessä, osallistuu päätöksentekoon kunnallis- ja ravipolitiikan saralla sekä pyörittää veljiensä Antin ja Eskon kanssa laajaa valmennustoimintaa.

Ammattitreenarin ura oli Niemelän kohdalla tähtiin kirjoitettu.

– Raviala oli alusta asti kirkkaana mielessä. Muita kuin hevoshommia en ole työkseni tehnyt.

Esikuva löytyi läheltä. Pohjoismaiden kaikkien aikojen voitokkain ohjastaja Jorma Kontio kortteerasi nuoruudessaan Niemelän naapurissa.

– Jomppe näytti esimerkillään, että hevosalalla voi elättää itsensä.

Raviurheilun kannalta otollisimmat markkinat ovat etelässä. Niemelä on kuitenkin juurtunut sijoilleen.

– En ole ajatellut asioita ura edellä. Minulle on ollut tärkeää, että olen saanut rakentaa elämäni tänne Kempeleeseen.

Hevoset tulivat Niemelöiden perintötilalla kuvaan mukaan veljesten otettua sukupolvenvaihdoksen myötä vetovastuun.

Myös päivänsankarin oma perhe on hevospaarman purema.

– Tämä on meidän yhteinen juttu, ja lapsille hyvä harrastus.

Jos Niemelä olisi valtion virkamies, alkaisivat eläkepäivät jo häämöttää. Sen suuntaisia suunnitelmia ei hänellä kuitenkaan ole.

– Työ on mielekästä, eikä ole aikomusta jäähdytellä. Kenties sitten jonain päivänä ojennan soihdun esikoiselleni Jonnelle.

Niemelän veljekset tunnetaan kilpailutoiminnan ohella varsojen opettamisesta. Joka syksy talliin tulee Ruotsissa vaikuttavan mestaritreenari Timo Nurmoksen parikymmentä huippusukuista lupausta harjoittelemaan raviaakkosia.

– Yhteistyö Nurmoksen kanssa käynnistyi vuosituhannen alussa. Jatkuvuus kielii kuvion toimivuudesta. Homma antaa suhdanneherkällä alalla meille taloudellisen selkänojan.

Niemelöiden opissa on käynyt uljas lista mainehevosia maailmanennätysori Readly Expressin johdolla.

– Tärkeintä varsojen valmennuksessa on jämäkkä johdonmukaisuus ja hevosen lukeminen. Liikaa ei voi vaatia, vaan pitää edetä varsan ehdoilla.

Kitaransoitto tarjoaa vastapainoa työlle. 1970-luvun lopulla Niemelä oli mukana yhtyeessä nimeltään Sodoma. Bändi sijoittui rockin SM-kisoissa kolmanneksi, vaikka osallistuminen oli vaakalaudalla.

– SM-kisa pidettiin Lappeenrannan jäähallissa. Jo Kärsämäellä meni keikkabussista rengas puhki. Vaivalla alle vaihdettu varapyöräkin oli tyhjä. Käsipumpulla saimme siihen lopulta tarpeeksi ilmaa. Puhelinkopista piti soittaa järjestäjille, että laittakaa meidät esiintymään hännillä, niin ehdimme paikalle. Mikkelin mutkissa kosketinsoittaja tuli pahoinvoivaksi, mutta perille päästiin.

Vuosikymmen sitten Niemelä liittyi mukaan Expressiin. 1960-luvun lopulla perustettu oululaisbändi on maan toiseksi vanhin edelleen toiminnassa oleva orkesteri. Lisäksi Niemelä kitaroi suositussa The Beatles Bandissä.

Kuusikymppinen katselee elettyä elämäänsä tyytyväisenä ja edessä olevaa uteliaana.

– Olen onnellisessa asemassa, sillä olen saanut tehdä haluamaani työtä haluamassani ympäristössä. Tallissa on lahjakkaita hevosia, joiden kanssa kelpaa suunnata tulevaan.

Timo Niemelä

  • Syntynyt 21. huhtikuuta 1960. Perheessä vaimo Katriina sekä lapset Jonne ja Roosa.
  • Pitää ravitallia veljiensä Eskon ja Antin kanssa syntymätilallaan Kempeleessä. Heidän toinen tallinsa sijaitsee Äimärautiolla.
  • Suoritti raviajokortin 1976. Korttikurssihevosena toimi maineikas Teodor.
  • Ohjastanut 267 voittoa.
  • Soitti kitaraa suositussa Sodomassa. Soittaa nykyään Expressissä ja The Beatles Bandissä.
  • Ollut Kempeleen kunnanvaltuutettuna. Toimii tällä hetkellä varavaltuutettuna.
  • On Äimäraution raveja pyörittävän Pohjolan Hevosystävät ry:n hallituksen pitkäaikainen jäsen ja Kempeleen Hevosystävät ry:n puheenjohtaja. Entinen Ravivalmentajat ry:n hallituksen jäsen.