
Kemin taidemuseo ja Kemin historiallinen museo ovat aloittaneet kokoelmiensa avaamisen Finnassa. Finnaan on viety taidemuseon niin sanottu perustuskokoelma, lahjoittajansa Ape Rantaniemen (1873–1952) nimeä kantava 136 taideteoksen kokoelma. Kemin historiallisen museon valokuva-arkiston aarteita julkaistaan finnassa alkuvaiheessa yli kaksituhatta kappaletta. Ensimmäisenä julkaisulistalla ovat Kemin kaupunkikeskustan ja Kemin teollisuushistorian kuva-aineistot.
Finna on koti Suomen kulttuuri- ja tiedeaineistoille. Finna.fi kokoaa satojen museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistot yhteen osoitteeseen, jossa niiden äärelle pääsee helposti ja nopeasti. Lisäksi Finna kehittää yhdessä asiakasorganisaatioidensa kanssa ilmaista alustaa, jolla eri toimijat voivat luoda oman sähköisen hakupalvelun tai esimerkiksi verkkokirjaston.
– On hienoa, että Kemin museoiden arvokkaat kokoelmat ovat nyt kaikkien ulottuvilla ja käytettävissä. Kemin museoiden teos- ja valokuvat julkaistaan Finnassa korkearesoluutioisina tiedostoina. CC BY 4.0 -lisenssi sallii aineiston vapaan käytön. Aineistojen julkaiseminen ja niiden vapaa käyttö on suuri askel museoidemme kokoelmien saavutettavuuden parantamiseksi, Kemin historiallisen museon intendentti Janne Kuoppala arvioi.
Kemin museot ovat saaneet rahoituksen museoiden kokoelmien viemiseksi valtakunnalliseen Finna-palveluun Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Taidemuseon kokoelmat
Kemin taidemuseon kokoelmat saivat alkunsa Ape Rantaniemen tekemästä taidelahjoituksesta vuonna 1947.
Lahjoitus sisälsi erityisesti 1910- ja 1920-lukujen suomalaista taidetta kuten Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen, Eero Nelimarkan, Marcus Collinin, Tyko Sallisen, Ellen Thesleffin ja Magnus Enckellin teoksia.[6][5] Aluksi kokoelmaa pyrittiin täydentämään niin, että hankinnat liittyisivät tyylillisesti tai taiteilijakohtaisesti Rantaniemen lahjoituskokoelmaan.[
Ape eli Pekka Aappo Rantaniemi oli opettaja, päätoimittaja ja koulunjohtaja, joka oli naimisissa taiteilija Hilkka Finnen kanssa.
Rantaniemi oli luonnonhistorian opettajana Kemin yhteiskoulussa 1901–1905 ja Oulun suomalaisessa yhteiskoulussa 1906–1918, Oulun suomalaisen reaalilyseon lehtori hän oli vuodesta 1908 ja Oulun työväenopiston johtaja 1907–1908 sekä 1910–1919. Hän oli Nuoren Voiman perustaja ja päätoimittaja 1908–1909 sekä Perä-Pohjolaisen taloudenhoitaja 1902–1905.Vuodesta 1922 Rantaniemi toimi opettajana Turussa ja Tampereella vuosina 1932–1936.