Vanhat kuvat: Top­pi­las­sa on nähty asun­to­mes­sut, teol­li­suut­ta ja eris­kum­mal­li­nen rä­jäy­tys­ope­raa­tio

Mielipide: Ves­sa­rau­ha kuuluu myös kou­lu­lai­sil­le

Mainos: Mil­lai­sia luon­to­ju­tu­ja sinä ha­luai­sit lukea? Vastaa ja osal­lis­tu 100€ lah­ja­kor­tin ar­von­taan.

Kemin bio­tuo­te­teh­taal­le kul­je­te­taan taas jät­ti­mäi­siä kom­po­nent­te­ja, muu­ta­man ki­lo­met­rin matkaan kuluu neljä tuntia

Kemin biotuotetehtaan ensimmäiset jättikuljetukset tuotiin Kemin sisäsatamaan ja siitä edelleen tehdastyömaalle viime lokakuussa. Nyt kuljetukset jatkuvat.
Kemin biotuotetehtaan ensimmäiset jättikuljetukset tuotiin Kemin sisäsatamaan ja siitä edelleen tehdastyömaalle viime lokakuussa. Nyt kuljetukset jatkuvat.
Kuva: Henripekka Kallio

Kemin biotuotetehtaalle saapuu uusi erä suuria komponentteja, joita siirretään erikoiskuljetuksella toukokuun ja heinäkuun aikana. Kuljetukset aiheuttavat haittaa liikenteelle, minkä vuoksi siirrot tehdään iltaisin ja öisin.

Metsä Fibren tiedotteen mukaan kuljetusten mukana on muun muassa biotuotetehtaan haihdutinyksiköt, kuorintarummut ja titaanitornit. Suurimmat kappaleet ovat 15 metriä leveitä ja 510 tonnia painavia haihdutinyksiköitä. Pisimmät kappaleet ovat noin 65 metrin pituisia reaktoritorneja.

Komponenttien reitit kulkevat perille sekä maanteitse että Kemin sisäsataman kautta.

Ajoksen syväsatamasta komponentit kuljetetaan proomuun lastattuina vesiteitse Kemin keskustan sisäsatamaan, jossa ne siirretään maalle. Sisäsatamasta reitti kulkee Kauppakadun, Sairaalakadun, Hahtisaarenkadun, Lehtokadun ja Pajusaarentien kautta biotuotetehtaan työmaalle. Kuljetusten tieltä joudutaan väliaikaisesti purkamaan katuvalot ja liikennevaloja.

Komponenttien kuljetus etenee kävelyvauhtia, ja esimerkiksi Kemin sisäsatamasta tehdastyömaalle yhden komponentin kuljetus kestää keskimäärin neljä tuntia.

Tiedotteen mukaan ensimmäiset kuljetukset tehdään säävarauksella viikkojen 20 ja 21 vaihteessa.