Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Kaleva live: Katso pai­kal­lis­ta jal­ka­pal­loa suorana – ACO/OLS kohtaa Her­cu­lek­sen

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Kela: Lasten ja nuorten ADHD-lääk­kei­den käyttö kas­va­nut voi­mak­kaas­ti – ADHD-lää­ke nousi viime vuonna alle 18-vuo­tiai­den kor­vat­ta­vien lääk­kei­den kär­ki­kym­me­nik­köön

Atooppiseen ihoon ja astmaan käytettävät lääkkeet ovat yleisimpiä alle 18-vuotiaille käytettäviä Kela-korvattavia lääkkeitä. Kuvituskuva.
Atooppiseen ihoon ja astmaan käytettävät lääkkeet ovat yleisimpiä alle 18-vuotiaille käytettäviä Kela-korvattavia lääkkeitä. Kuvituskuva.
Kuva: Essi Puuri

Lasten ja nuorten ADHD-lääkkeiden käyttö on yleistynyt voimakkaasti viime vuosina Suomessa, kertoo Kela. Vuoden 2020 aikana ADHD-lääke metyylifenidaatti kipusi alle 18-vuotiaiden käytetyimpien lääkkeiden joukkoon.

Metyylifenidaatti oli Kela-korvaustilastojen mukaan viime vuonna lasten ja nuorten viidenneksi käytetyin lääke ja sitä osti Suomessa viime vuoden aikana 24 600 ihmistä. Metyylifenidaatin myyntinimikkeitä ovat muun muassa Concerta ja Ritalin.

Eniten lapset ja nuoret tarvitsivat lääkkeitä atooppisen ihon ja astman hoitoon. Alle 18-vuotiailla yleisimpiä Kela-korvattavia valmisteita olivat atooppisen ihon hoitoon tarkoitetut lääkkeettömät perusvoiteet, jotka ovat korvattavia pitkäaikaisen ihotaudin hoidossa. Atooppisen ihon hoidossa käytettävä hydrokortisonivoide kuului myös käytetyimpien lääkkeiden joukkoon.

Kelan tilastojen mukaan toiseksi eniten ostajia oli salbutamolilla, joka on pääasiassa astman hoidossa käytettävä keuhkoputkia avaava lääke. Astman hoidossa käytettävistä lääkkeistä kymmenen yleisimmän listalle nousi myös flutikasoni, joka on hengitettävä kortisoni. Alle 18-vuotiaiden neljänneksi käytetyin lääke oli allergialääke desloratadiini.

– Käytetyimmät lääkeaineet ovat pysyneet pitkälti samoina, mutta esimerkiksi allergiakausien voimakkuus vaikuttanee siihen, montako allergialääkettä käytetyimpien lääkkeiden listalla on, Kelan tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen kertoo tiedotteessa.

Koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ja infektiontorjuntakeinot, kuten kontaktien vähentäminen ja ahkera käsien pesu, vähensivät antibioottien käyttöä vuoden 2020 aikana lapsilla kuten myös muissa ikäryhmissä.

– Muutos näkyy myös lasten ja nuorten käytetyimpien lääkkeiden listalla: vuosina 2018 ja 2019 listalla oli neljä antibioottia ja vuonna 2020 vain kolme, Leena Saastamoinen sanoo.

Alle 18-vuotiailla käytetyin antibiootti on amoksisilliini, jota käytetään tyypillisesti esimerkiksi pienten lasten korvatulehduksien hoidossa.

Infektio-oireiden hoitoon käytetään myös ibuprofeenia, joka on alle 18-vuotiaiden käytetyimpien lääkkeiden listalla sijalla 7.

Fakta

Alle 18-vuotiaiden käytetyimmät lääkeaineet vuonna 2020

Lääkeaine, ostajien lukumäärä ja pääasiallinen käyttötarkoitus

1. Perusvoiteet*, 85 500 ostajaa, atooppinen iho

2. Salibutamoli, 61 500 ostajaa, astma

3. Amoksisilliini, 53 300, infektiot

4. Desioratadiini, 31 800, allergiat

5. Metyylifenidaatti, 24 600, ADHD

6. Flutikasoni, 22 900, astma

7. Ibuprofeeni, 21 300, infektiot ja kipu

8. Kefaleksiini, 21 300, infektiot

9. Hydrokortisoni, 20 100, atooppinen iho

10. Amoksisilliini ja beetalaktamaasin estäjä, 19 300, infektiot

* Kela korvaa lääkkeiden lisäksi perusvoiteita, jos niitä on määrätty pitkäaikaisen ihotaudin hoitoon.

Lähde: Kela