Harrastukset: Hiih­to­rat­sas­tus on hauska laji, jossa ei tyy­li­pis­tei­tä jaeta

Vanhat kuvat: Nuo­ri­so­muo­ti innosti 2010-lu­vun Oulussa

Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kä­vi­jä­mää­rien nopea nousu ai­heut­ti pulan ma­joi­tus­pai­kois­ta Hos­sas­sa – nyt et­si­tään in­ves­toi­jaa etenkin ho­tel­li­ta­soi­sel­le koh­teel­le

Hossasta tuli kansallispuisto vuonna 2017.
Hossasta tuli kansallispuisto vuonna 2017.
Kuva: Juha Neuvonen / Arkisto

Hossan matkailijamäärät ovat lisääntyneet, ja alueelle tarvittaisiin nyt lisää majoitustiloja. Suomussalmen kunnajohtaja Erno Heikkinen kertoo tiedotteessa, että tarvetta olisi etenkin hotellitasoiselle vähintään 50 asiakkaan majoituspaikalle, joka soveltuisi myös ryhmämajoitukseen.

– Majoitusta halutaan lisää, jottei siitä tulisi pullonkaulaa hyvin käynnistyneelle matkailubisnekselle, tiedotteessa sanotaan.

Nyt Suomussalmen kunta ja Metsähallitus etsivätkin investoijia alueelle. Kunta on kaavoittanut tontteja kansallispuiston läheisyyteen. Kunnanjohtaja Heikkisen mukaan hiljattain valmistuneen asemakaavan tarjoamat investointikohteet sijaitsevat keskeisillä paikoilla melkein kansallispuiston porteilla.

Hossan matkailijamäärät lähtivät kasvuun vuonna 2017, kun alueesta tuli kansallispuisto. Kävijämäärät pomppasivat parhaimmillaan yli sataantuhanteen. Määrä on sittemmin tasaantunut, mutta pysynyt silti korkeana.

Tämän vuoden alussa Suomussalmella oli 1422 majoituspaikkaa, joista 583 oli Hossassa. Majoituspaikkojen määrä kasvoi 200:lla edellisvuodesta.

Heikkisen mukaan matkailun kasvu lisää työpaikkoja Suomussalmella. Viimeisen kahden vuoden aikana on kuntaan perustettu kuusi uutta matkailuyritystä, muun muassa erilaisia ohjelmapalveluyrityksiä.