Mainos

Kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä kutsuu yri­tyk­siä kes­kus­te­lui­hin – tar­koi­tuk­se­na on lisätä Ouluun yrit­tä­jä­myön­tei­syyt­tä

Oulun uusi kaupunginjohtaja Seppo Määttä aikoo tavata paikallisten yritysten johtoa oppiakseen, minkä kaupungissa pitäisi muuttua.

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä on itsekin ollut yrittäjä.
Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä on itsekin ollut yrittäjä.
Kuva: Pekka Peura/arkisto

Huhtikuun alussa virallisesti Oulun kaupunginjohtajana aloittava Seppo Määttä on avoimesti yrittäjämyönteinen. Hän pitää yritysten roolia tärkeänä kasvavalle kaupungille.

”Yritykset tuovat työpaikkoja. Haluamme tarjota palveluita myös aloitteleville yrityksille”, Määttä sanoo.

Monipuolinen yritystoiminta vaikuttaa monin tavoin. Kun yritys puhuu myönteisesti kotikunnastaan, leviää tieto helposti ja parhaimmillaan houkuttelee muitakin yrityksiä sijoittumaan samalle alueelle.

Vielä kaupunginjohtajan yrittäjämyönteisyys ei välttämättä näy kaupungissa. Suunnitelmia Määtällä  kuitenkin on. Yritysasiakkaan palvelupolku on tarkoitus käydä kaupungissa läpi.

Määttä aikoo kutsua yrittäjiä keskusteluihin kuullakseen kehitysehdotuksia.

”Aiomme tavata yrityksiä toimialoittain leppoisasti kahvitellen, jotta voimme vaihtaa odotuksia molemmin puolin.”

Ensimmäinen usean yrityksen kokoontuminen on luvassa pian. Oulun johto aikoo tavata myös start up -yhteisöä.

”Tavoitteena on tukea yritysten koko kehittymisketjua. Kokeneet yrittäjät voisivat tukea nuoria yrittäjiä, mikä olisi win-win-tilanne.”

Määtällä on yrittäjätaustaa

Määtällä on itselläänkin yritystaustaa. Perustamassaan konsulttiyrityksessä hän painotti asiakkaiden auttamista rahan ansaitsemisen sijasta, koska kokee innostuksen tulevan hyvästä palautteesta.

Määtällä on siis vahvaa ymmärrystä siitä, millaista on olla yrittäjä. Hän myöntää kokeneensa haasteita.

”Yritykseni alkoi miehen, läppärin ja puhelimen yhdistelmänä. Kohtasin kiviä, joihin kompastuin. Unohdin maksaa arvonlisäverot, joten siirsin kirjanpidon ammattilaiselle tuttavalleni.”

Opiksi on otettu, ja Määttä kuvailee itseään joukkuepelaajaksi.

”Haluan tuoda kaupunginjohtajana palvelu- ja ratkaisuhenkisyyttä.”

Määttä haluaa hyödyntää nykyistä enemmän BusinessOulua. Myös esimerkiksi yritystontin ostamista aiotaan selkeyttää.

”Kaupungin asiantuntijat ovat jatkuvasti yritysten matkassa. On tärkeää hyödyntää kaikkia toimialoja.”

Esimerkkinä hän mainitsee, että töiden perässä Ouluun muuttaville perheellisille tarjotaan lapsiperhepalveluita.

Oulun hyvä kehitys jatkuu

Määttä pitää Oulun tilannetta positiivisena: viime vuonna väkiluku kasvoi ja alueella rakennettiin runsaasti. Hän odottaa hyvän kehityksen jatkuvan.

”Kaupunki tekee yhteistyötä esimerkiksi Oulun yliopiston kanssa. Yhteisistä projekteista voisivat hyötyä myös yritykset.”

Tavoitteena on tukea yritysten koko kehittymisketjua.

Määtältä kysytään usein, miten hän elävöittäisi Oulun keskustaa. Hän lähtisi liikkeelle niin yksinkertaisesta asiasta kuin yhteisöllisyyden lisäämisestä tervehtimällä muita. Hän itse on ottanut tavakseen tervehtiä vastaantulijoita iltakävelyillään.

”Kaupungin sielu perustuu ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.”

Tietysti myös monipuoliset tapahtumat ovat tärkeitä kasvukaupungille. Ilmakitaransoiton MM-kisoja ja Polar Bear Pitchingiä Määttä pitää rohkeina ja vähän hulluina tapahtumina.

”Näistä lähtisin hakemaan keskustan elinvoimaisuuden tekijöitä.”

Määttä haluaisi luopua Oulun reuna-aluekäsitteestä. Hän oli vasta porotapahtumassa Ylikiimingissä ja vaikuttui yhteisöhengessä toteutetun tapahtuman tunnelmasta.

”Voisi tunnustaa, että Oulu on todella iso ja sen alueet edustavat monipuolisuutta. Kaikkien tapahtumien ei tarvitse olla Oulun keskustassa, vaan niihin voisi järjestää bussikuljetuksia”, Määttä visioi.

Seppo Määttä

56-vuotias. Syntynyt Ranualla, mutta vietti lapsuutensa Oulussa. On juuri muuttamassa uuteen omaan kotiin Oulun Hiukkavaaraan.

Luki ylioppilaaksi Oulun Lyseon lukiosta. Valmistui hallintotieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta ja kauppatieteiden tohtoriksi Turun yliopistosta.

Työskennellyt muun muassa erityistutkijana Valtiotalouden tarkastusvirastossa, neuvonantajana Pohjoismaiden ministerineuvostossa sekä kahdessa konsulttiyrityksessä.

Perheeseen kuuluvat vaimo, kaksi aikuista poikaa ja kaksi koiraa.

Pelannut jalkapalloa lapsesta saakka. Harrastaa myös tennistä ja golfia sekä oopperassa, teatterissa sekä erityisesti kesäteatterissa käymistä.