Terveydenhoito: THL:n ra­port­ti: Pohteen väestö on monin tavoin on­gel­mal­li­nen

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Luitko jo tämän: Maa­jus­sil­le morsian -sar­jas­ta tuttu Teija Särkelä sanoo upot­ta­neen­sa he­vo­siin mie­let­tö­män määrän rahaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kaup­pa­leh­ti: Hai­luo­don edus­tal­le suun­ni­tel­lun mas­sii­vi­sen tuu­li­voi­ma­puis­ton ra­ken­ta­mi­nen voi lyk­kään­tyä jopa vuo­sil­la

OX2-yhtiön merituulivoimapuisto Hollannissa.
OX2-yhtiön merituulivoimapuisto Hollannissa.
Kuva: OX2

Ruotsalaisen OX2-yhtiön Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen kertoo Kauppalehden jutussa, että mahdolliset lakiuudistukset voivat viivyttää yhtiön tuulivoimahankkeita Suomessa jopa vuosilla.

OX2 on suunnittelemassa suurta Halla-merituulivoimapuistoa Hailuodon edustalle. Suunnitelmissa on rakentaa noin 160 tuulivoimalaa 23 kilometrin päähän Hailuodosta merelle.

Lue lisää: Hai­luo­don edus­tal­le suun­ni­tel­laan 160 me­ri­tuu­li­voi­ma­laa – "Voi­ma­lat saat­ta­vat näkyä Hai­luo­don ho­ri­son­tis­sa pie­ne­nä, mutta niiden ei pitäisi hallita mai­se­maa"

OX2 on saanut jo alueiden tutkimusluvat talousvyöhykelain perusteella ja tekee samalla myös selvitystä ympäristövaikutuksista. Hyödyntämis- ja rakennuslupa pitää hakea vielä erikseen.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen vahvistaa Kauppalehdelle, että ministeriössä ollaan aloittamassa pohdintaa koskien talousvyöhykealueiden merituulivoimahankkeita.

Huttusen mukaan Suomen ei pidä joutua tilanteeseen, jossa talousvyöhykealueille olisi helpompaa ja edullisempaa rakentaa, kuin varsinaisille aluevesille. Siksi säännöksiä pitää synkronoida. Lakimuutos olisi seuraavan eduskuntakauden asia.

Nykylain perusteella on esimerkiksi epäselvää, millä kriteereillä hankkeiden rakentaja valitaan silloin, kun halukkaita on useita.