Kaupan kes­kus­liik­keet lu­paa­vat pitää mar­ke­tit auki mah­dol­li­ses­ta lakosta huo­li­mat­ta – "Häi­riöi­tä näkyy joi­den­kin tuo­te­ryh­mien saa­ta­vuu­des­sa"

Lakko näkyisi vaiheittain tuoretuotteiden valikoimissa, mutta tarvetta ruuan varastoinnille koteihin ei ole.

Pamin lakko kohdistuisi ensimmäisellä viikolla muun muassa Prismoihin ja toisella viikolla Citymarketeihin.
Pamin lakko kohdistuisi ensimmäisellä viikolla muun muassa Prismoihin ja toisella viikolla Citymarketeihin.
Kuva: TONI REPO/AAMULEHTI

Myös Citymarketit ovat tulossa kaupan alan mahdollisen lakon piiriin. Lakko näkyisi vaiheittain tuoretuotteiden valikoimissa, mutta tarvetta ruuan varastoinnille koteihin ei ole.

Jos kaupan alan ammattiliiton PAM:n lakko lopettaa ensin S-ryhmän tavarantoimitukset kauppoihin ja sen jälkeen laajenee kaikkien alueosuuskauppojen Prismoihin, arviolta puolet 68:sta Prismasta menee kiinni.

– Olemme arvioineet, että valtaosa Prismoista pystytään pitämään auki. Häiriöitä varmasti näkyy joidenkin tuoteryhmien saatavuudessa, mutta tärkeimpien päivittäistavaratuotteiden saaminen voidaan turvata, sanoo SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine.

Ruokakaupan varastot ovat rekkojen kyydissä, jotka ajavat seitsemänä päivänä viikossa päivittäistavarakaupan tuotteita S-ryhmän keskusvarastosta Sipoosta eri puolille maata. Osa toimituksista, esimerkiksi leivät ja jotkut muut nopeasti vanhenevat tuotteet, tulevat lähitoimituksina.

Sama koskee K-ryhmän päivittäistavarakauppaa. PAM ilmoitti perjantaina toteuttavansa vastaavat työtaistelutoimet Keskon tavarantoimituksissa ja K-Citymarketeissa.

– Lähtökohtana on, että kaikki K-Citymarketit pidetään auki. Vaiheittain lakko voi näkyä tuoretuotteiden valikoimassa, sanoo Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen.

Suurissa päivittäistavaramarketeissa ei ole elintarvikevarastoja, vaan päivittäin myytävät tuotteet ajetaan rekoilla joka yö marketin takaovelle. Korkeintaan niissä on pienet kylmävarastot, joista maito- ja lihatuotteiden hyllyjä täytetään päivän mittaan.

Esimerkiksi S-ryhmän logistiikkayhtiön Inex Partnersin keskusvarastolta Sipoosta lähtee seitsemänä päivänä viikossa joka päivä noin 500 rekkaa kuljettamaan tavaraa S-ryhmän kauppoihin eri puolille maata.

K-ryhmän Hakkilasta lähtee myös satoja rekkoja päivittäin.

– Toimintaa on seitsemänä päivänä viikossa 24/7, sanoo Huovinen.