Mainos

Kaunis Koti Wil­hel­mii­na myy sy­dä­mel­lä va­lit­tu­ja tuot­tei­ta Oulun kes­kus­tan upeassa ki­vi­jal­ka­myy­mä­läs­sä

Kaunis Koti Wilhelmiinan yrittäjäpariskunnan, Minna ja Esko Jylängin toiveena on säilyttää kivijalkakauppa ja työllistää oma perhe jatkossakin

Minna ja Esko Jylängin Kaunis Koti Wilhelmiina sijaitsee Vanhan apteekin talossa Oulun Torikadulla.
Minna ja Esko Jylängin Kaunis Koti Wilhelmiina sijaitsee Vanhan apteekin talossa Oulun Torikadulla.
Kuva: Maija Pylväs

Kun kuuntelee Minna Jylängin yrittäjätarinaa aivan 2000-luvun alkupuolelta tähän päivään, ei voi olla ajattelematta, et­teikö nainen olisi omalla alallaan. Alun perin ruokapuolelle kouluttautunut Jylänki ei ole tehnyt päivääkään niitä töitä, vaan on lähtenyt sisustustavarakaupan yrittäjäksi harrastuksen ja intohimon myötä.

”Sisustaminen on aina ollut sydäntäni lähellä ja jo pienenä tyttönä olen sanonut, että minusta tulee kaupan täti. Niinpä 27-vuotiaana pienten lasten äitinä päädyin perustamaan oman liikkeen, josta sain tehdä aivan omannäköisen”, hän kertoo.

Alussa liiketila sijaitsi Zeppelinissä Kempeleessä. Kun kauppakeskukselta alkoi tulla paineita esimerkiksi aukioloajoista, Jylänki pakkasi miehensä Esko Jylängin kanssa tavarat ja lähti molempien kotikonnuille Haapavedelle. Kaunis Koti Wilhelmiina toimi aluksi naapurikunnassa Ylivieskassa, mutta jo parin vuoden päästä – Minnan sanojen mukaan – kohtalo heitteli taas palikoitaan.

”Meille tarjottiin Haapavedeltä Värisilmää. Esko oli lopettanut omat työnsä elekroniikkateollisuuden parissa, joten päätettiin ostaa Värisilmä ja muuttaa samalla Wilhelmiina saman katon alle. Samalla valikoimaan alkoi tulla naistenvaatteet. Oli ihana pyörittää perheyritystä ja kasvattaa lapset maaseudulla.”

Kaunis Koti Wilhelmiina on sisustustavarakauppa, jonka tarjontaan kuuluu myös naistenvaatteet.
Kaunis Koti Wilhelmiina on sisustustavarakauppa, jonka tarjontaan kuuluu myös naistenvaatteet.
Kuva: Maija Pylväs

Haapavedeltä Ouluun

Pikkuhiljaa Haapavesi alkoi tuntua Jylängin mukaan hiipuvalta kaupungilta, ja Värisilmän puolelta tuli vaatimuksia lisäpalveluista, joita pariskunta ei olisi voinut itse tuottaa. Oulun seutu alkoi jälleen vetää puoleensa.

”Ajateltiin, että aletaan pikkuhiljaa myymään taloa ja muutetaan Ouluun, jonne tyttäremme oli muuttanut jo aiemmin. Kaikki tapahtuikin sitten paljon joutuisammin. Koti saatiin myytyä ja uusi koti sekä liiketilat löytyivät nopeasti. Se oli aivan uskomatonta.”

Värisilmä jäi pois ja keväällä 2018 Kaunis Koti Wilhelmiina avasi ovensa Torikadulla Vanhan apteekin talossa. Ouluun tulon myötä liike alkoi panostaa yhä enemmän naistenvaatteiden tarjontaan. Myös myymälän yleisilme on muuttunut vuosien varrella: valkoisen ja maalaisromantiikan rinnalle on tullut rottinkia ja maanläheisiä sävyjä.

”Vaaterekkiin valitsen sen, mitä pukisin itsekin päälleni. En voi ottaa myyntiin sellaista, mikä ei tunnu omalta ja mitä en pysty myymään täydellä sydämelläni.”

"Ennen joulu oli vuoden vilkkainta aikaa, mutta nykyään kun veronpalautukset tulevat jo aiemmin, ei tule sitä piikkiä jouluun.”
Minna Jylänki

Takana huippukesä

Koronakevät näkyi myös Wilhelmiinassa, vaikka juuri ennen epidemiaa Jylänki oli aivan kuin jonkin vaiston varassa laittanut yrityksen verkkokauppaa ihan urakalla kuntoon.

”Parina päivänä ehdin ajatella, että lyön hanskat tiskiin. Verkkokauppamme oli pelastus koronan keskellä.”

Kesän tultua väkeä alkoi taas pyöriä enemmän liikkeessä ja lopulta kesästä tuli myynnin suhteen ennätyskesä.

”Ennen joulu oli vuoden vilkkainta aikaa, mutta nykyään kun veronpalautukset tulevat jo aiemmin, ei tule sitä piikkiä jouluun. Yksi muutos on ollut se, että nuorten osuus asiakkaista on kasvanut.”

Jylänkien tytär työskentelee liikkeessä opintojensa ohessa, mutta muitakin kiireapulaisia on palkattu. Tulevaisuuden toiveena on työllistää edelleen oma perhe, mutta myös säilyttää yritys ensisijaisesti kivijalkakauppana.

”Minua ei ole tehty pelkästään varastoon purkamaan tavaroita. Tarvitsen sen kivijalkakaupan, jossa pääsee touhuamaan ja olemaan ihmisten parissa.”


KAUNIS KOTI WILHELMIINA
  • Haapavedeltä lähtöisin oleva Minna Jylängin vuonna 2003 perustama sisustustavarakauppa, jonka tarjontaan kuuluu nykyään myös naistenvaatteet.
  • Tänä päivänä Minna Jylänki pyörittää yritystä yhdessä miehensä Esko Jylängin kanssa. Perheeseen kuuluu myös tytär ja poika.
  • Alun perin Kempeleeseen perustettu liike on toiminut niin Ylivieskassa kuin Haapavedelläkin, mutta muutti keväällä 2018 Oulun keskustaan.
  • Yrityksellä on myös verkkokauppa.