Kansanedustaja Jenni Pitko (vihr.) esitti mielipidekirjoituksessaan (HS 27.6.) näkemyksensä ruoantuotannon omavaraisuuden turvaamisesta ja karjatalouden hallitusta vähentämisestä Suomessa.
Mielestäni tämänhetkisessä maailmantilanteessa, jossa Ukrainan järjettömän sodan seurauksena ennustetaan globaalia ruoantuotannon kriisiä, suunnitelma vaikuttaa absurdilta ja vastuuttomalta etenkin pohjoissuomalaisesta näkökulmasta tarkasteltuna.
Kotieläintalouden suunnitelmallinen rajoittaminen aiheuttaisi aluetalouteen merkittäviä menetyksiä niin maatalouteen kuin elintarviketeollisuuteen ja muiden toimijoiden työllistämismahdollisuuksiin. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, vuoden 2020 mukaan tarkasteltuna, yhteensä 260 miljoonan myyntituloista kotieläintalouden tulovirta kattaa noin 87 prosenttia. Kotieläintuotannon vähentäminen tulisi siis iskemään erityisen voimakkaasti nimenomaan pohjoisen Suomen maatalouteen ja sitä kautta aluetalouteen.
Todellisuudessa hyvältä kuulostava omavaraisuuden parantamisen markkinoinnin vaikutus olisi juuri päinvastainen esitettyyn tavoitteeseen nähden, koska pohjoiseen päin mennessä eri viljelykasvien viljelyvarmuus heikkenee esimerkiksi nurmituotantoon verrattuna.
Viime vuonna kauranviljelyssä elintarvikekäyttöön vaadittavan tason täytti 11 prosenttia koko Suomessa, joka itsessään kertoo kasvinviljelyn haasteellisuudesta. Perunalle tosin toivoisin kunnianpalautusta julkisissa keittiöissä ja ravintolakäytössä, joissa sen käyttö on viimeisten vuosien aikana korvattu useasti riisillä, ja jonka hiilijalanjälki on erittäin epäedullinen perunaan verrattuna.
Kotieläintaloutta tarkasteltaessa tulee huomioida myöskin karjanlannan hyödyntäminen rehuntuotannon lannoituksessa osana kiertotaloutta ja väkilannoitteiden käytön maltillisena käyttönä.
Ei pidä unohtaa avonaista maalaismaisemaa, jota elinvoimainen karjatalous ylläpitää.