Karhunpeijaiset: Sha­maa­ni­viu­lis­ti he­rät­te­lee karhua

Kolumni: "Mie­les­tä­ni ty­pe­rin­tä, mitä toi­mit­ta­ja voi tehdä on kir­joit­taa it­ses­tään"

Katri Kul­mu­nin ex-eri­tyi­sa­vus­ta­ja Kari Jääs­ke­läi­nen syyt­tee­seen pe­tok­ses­ta ja vir­ka­vel­vol­li­suu­den rik­ko­mi­ses­ta vies­tin­tä­kou­lu­tus­ju­pa­kas­sa

Jääskeläinen on syyttäjän mukaan saanut valtiovarainministeriön maksamaan viestintävalmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa. Hän kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Entisen ministerin Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toiminutta Kari Jääskeläistä vastaan on nostettu syytteet petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet liittyvät elinkeinoministerinä ja valtiovarainministerinä toimineen Kulmunin viestintävalmennukseen. Helsingin käräjäoikeudesta kerrotaan STT:lle, että syytteet ovat tulleet vireille oikeudessa tänään.

Syytteen mukaan Jääskeläinen on erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saanut valtiovarainministeriön (VM) maksamaan valmennuksesta perusteettomasti noin 13 700 euroa. Samalla menettelyllä hän on syyttäjän mukaan virkamiehenä rikkonut virkavelvollisuutensa.

Jääskeläinen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Oululaislähtöinen Kari Jääskeläinen on pitkän linjan keskustavaikuttaja. Arkistokuva.
Oululaislähtöinen Kari Jääskeläinen on pitkän linjan keskustavaikuttaja. Arkistokuva.

Syytteiden tarkempi sisältö ja poliisin esitutkintapöytäkirja tulevat julkiseksi, kun syytteet on luettu käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynnin ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Kulmunin viestintäkoulutuksista nousi kohu viime vuoden kesäkuussa, kun Suomen Kuvalehti uutisoi, että Kulmunille on annettu viestintäkoulutusta valtion rahoilla miltei 50 000 eurolla. VM:n tiedoista selvisi myöhemmin, että laskujen mukaan summa oli itse asiassa suurempi, noin 56 000 euroa.

Viestintävalmennusta ja -konsultointia oli hankittu viestintätoimisto Tekiriltä vuosina 2019 ja 2020. Valmennuksen maksoi VM:n lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö.

Kohun seurauksena Kulmuni erosi valtiovarainministerin paikalta kesäkuussa 2020.

Kari Jääskeläinen on toiminut useiden johtavien keskustapoliitikkojen esikunnassa. Oulussa syntynyt Jääskeläinen toimi muun muassa Juha Sipilän erityisavustajana tämän pääministerikaudella.