Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Katri Kulmuni kertoo siir­tä­neen­sä kou­lu­tus­ra­hat mi­nis­te­riöil­le, puolue oli tar­jou­tu­nut mak­sa­maan – "Olen lu­van­nut itse tämän maksaa ja sanani pitää"

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.
Kuva: Jussi Leinonen

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoo Facebookissa, että hän on maksanut takaisin esiintymiskoulutuksiensa laskuja vastaavan summan. Rahat hän on maksanut työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriöin tileille.

Kulmunin esiintymiskoulutuksista nousi kohu, kun paljastui, että yli 50 000 euron koulutukset oli maksettu valtion varoista, vaikka osa koulutuksista näytti liittyvän paremminkin keskustan puheenjohtajan kuin valtiovarainministerin tehtävään.

Kulmuni erosi kohun vuoksi valtiovarainministerin tehtävästä, ja tilalle nousi Matti Vanhanen (kesk.).

Kulmuni ilmoitti jo kohun ollessa kuumimmillaan, että hän maksaa koulutuksensa ministeriöille.

– Tein maksun heti, kun sain maksua varten ottamani henkilökohtaisen lainan järjestymään sekä tarkat maksuohjeet, Kulmuni kirjoittaa Facebook-sivuillaan.

Kulmunin mukaan häntä ei ole epäilty väärinkäytöksistä.

– Olen varmistanut molemmista ministeriöistä, kohdistuuko minuun mitään vaatimuksia, ja saanut vastauksen, että ei kohdistu. Minulta ei ole mitään maksuja vaadittu, vaan kyse on omasta aloitteestani. Minua ei ole epäilty mistään väärinkäytöksistä. Tiedossani ei ole muutoinkaan mitään sellaista, joiden myötä oma toimintani aiheuttaisi mitään jatkotoimenpiteitä.

Kulmunin koulutuksista kertoi kesäkuun alussa Suomen Kuvalehti. Kulmuni sanoo olleensa jutun ilmestymiseen asti siinä käsityksessä, että viestintäkoulutus oli sisällön ja kustannusten osalta tavanomaista ministerille kuuluvaa kouluttautumista.

– Järkytyin lukiessani lehdestä koulutuksen kustannuksista. Päätin heti, että maksan kustannukset takaisin.

Kulmunin mukaan hänellä oli perusteltu syy uskoa, että viestintäkoulutuskokonaisuus olisi ollut kustannuksiltaan normaalia tasoa. Hän myös toteaa, että minsiterin ja puoluejohtajan roolin erottaminen on monesti hankalaa.

Kulmuni kertoo, että häneltä on kyselty, erosiko hän hätiköidysti ministerin paikalta.

– Politiikassa vastuuta joutuu kantamaan paitsi omasta toiminnastaan, myös laajemmin. Puolueen puheenjohtajana velvollisuuteni oli asettaa puolueen etu ja hallituksen toimintakyvyn varmistaminen itseni edelle.

Kulmunin mukaan hänen kannattajansa ovat ehdottaneet keräyksen järjestämistä koulutusrahojen keräämiseksi. Keskustan puoluesihteeri puolestaan on ehdottanut, että puolue maksaisi summan.

– Olen luvannut itse tämän maksaa ja sanani pitää, Kulmuni sanoo.

– Kulunut kuukausi ei ole ollut helppo. Vaikka asian käsittely muutoin jatkuisikin, toivon, että se olisi omalta osaltani käsitelty.

Koulutussotkua on vieritetty julkisuudessa Kulmunin entisen erityisavustajan Kari Jääskeläisen harteille. Jääskeläinen oli vahvasti järjestämässä koulutuksia.

Jääskeläinen on pyytänyt tapausta anteeksi ja todennut menetelleensä taitamattomasti.

Kulmuni on edelleen puolueensa puheenjohtaja, vaikka hän ei ole enää valtioneuvoston jäsen. Kulmuni on aiemmin ilmoittanut, että hän hakee jatkokautta puheenjohtajaksi syyskuun puoluekokouksessa, joka pidetään Oulussa.