Ka­ta­lo­nia äänesti vilk­kaas­ti alue­vaa­leis­sa – oven­suun­ky­se­lyn pe­rus­teel­la it­se­näi­syy­den kan­nat­ta­jil­le niukka enem­mis­tö

Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet näyttivät ensimmäisen ovensuukyselyn perusteella saavat niukan enemmistön aluevaaleissa torstaina.

Kataloniassa lasketaan parhaillaan aluevaalien ääniä.
Kataloniassa lasketaan parhaillaan aluevaalien ääniä.
Kuva: QUIQUE GARCIA

Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet näyttivät ensimmäisen ovensuukyselyn perusteella saavat niukan enemmistön aluevaaleissa torstaina. Kyselyn mukaan suurimman puolueen tittelistä kamppailivat rinta rinnan itsenäisyyttä puolustava ERC ja sitä vastustava Ciudadanos.

Alueparlamentissa enemmistöön vaaditaan 68 paikkaa 135:stä. Uurnilla katalaanit kävivät ennätysvilkkaasti. Arvioiden mukaan äänestysprosentti nousee yli 80:n.

Ensi silmäyksellä Katalonian ennenaikaiset aluevaalit torstaina olivat demokratian juhlaa, mutta äänestys ei ollut välttämättä johtamassa aluetta pois poliittisesta umpikujasta.

Kaikkiaan seitsemän puolueen odotettiin selvittävän tiensä alueparlamenttiin. Sekä itsenäistymistä kannattava että vastustava leiri saattavat jäädä ilman enemmistöä paikoista.

–  Todennäköisesti se on aika lailla keskeltä halki, ennusti Kataloniassa työskennellyt Janne Riitakorpi vaalin tulosta.

Jos itsenäisyysmieliset onnistuisivat säilyttämään enemmistönsä alueparlamentissa, tulisi mahdollisesta hallituksesta Riitakorven mukaan epävakaa. Puolueilla kun on erimielisyyksiä siitä, kuinka aktiivisesti kiisteltyä itsenäistymishanketta pitää ajaa eteenpäin.

Itsenäistymisen vastustajien puolella taas jännitettiin sitä, saavatko puolueet kannattajansa aiempaa paremmin liikkeelle. Jos Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat onnistuisivat saamaan enemmistön, saattaa Katalonian johtoon nousta Ciudadanos-puolueen 36-vuotias Ines Arrimadas.

–  Olemme työskennelleet kovasti viimeksi kuluneiden vuosien aikana opposition johtajina parlamentissa ja toivomme, että tänään korjaamme sadon työstämme, Arrimadas sanoi AFP:n mukaan äänestäessään torstaina.

Äänestysprosentti paljon vartijana

Vaaleissa 5,5, miljoonalla äänioikeutetulla oli tilaisuus valita ehdokkaat 135-paikkaiseen parlamenttiin. Edellisissä, vuoden 2015 aluevaaleissa rikottiin ennätys, kun 77 prosenttia äänioikeutetuista kävi uurnilla. Tällä kertaa ennustettiin jopa 80 prosentin rajan menevän rikki.

Riitakorven mukaan kampanjointia on Kataloniassa leimannut jyrkkä vastakkainasettelu ja se, että osa itsenäistymisleirin johtajista on joko vankilassa tai ulkomailla. Kiinnostusta hallituksen muodostamiseen lisää se, että jos sopua ei synny, Katalonia pysyy Espanjan suorassa hallinnassa mahdollisiin uusiin vaaleihin saakka.

Espanjan keskushallinto perui Katalonian itsehallinnon sen jälkeen kun itsenäisyysmielisten hallitsema alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Tätä edelsi saman kuun alussa pidetty Espanjan laittomaksi julistama kansanäänestys itsenäisyydestä, jonka järjestämisen espanjalaispoliisit yrittivät voimatoimin estää.

Espanjan ja Katalonian lisäksi vaaleja seurattiin kiinnostuneina myös muualla Euroopassa. EU on tukenut pääministeri Mariano Rajoyn hallitusta ja Espanjan yhtenäisyyttä.