Mainos

Kasvun kartta -hanke auttaa di­gi­maail­maan – 11 yri­tyk­sel­le on myön­net­ty tukea net­ti­si­vu­jen ke­hit­tä­mi­seen

Korona näkyi voimakkaasti Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Kasvun kartta -hankkeen hakemuksissa

Jaakko (keskellä) ja Tarmo Kemppainen Tarkem Oy:ltä antoivat kiitokset Kasvun kartta -hankkeen asiantuntijoille. Kuvassa vasemmalla hankkeen projektipäällikkö Mari Viirelä.
Jaakko (keskellä) ja Tarmo Kemppainen Tarkem Oy:ltä antoivat kiitokset Kasvun kartta -hankkeen asiantuntijoille. Kuvassa vasemmalla hankkeen projektipäällikkö Mari Viirelä.
Kuva: Maija Pylväs

Reilun vuoden käynnissä ollut Kasvun kartta -hanke on poikinut useita uusia verkkokauppoja sekä muita digitaalisia uudistuksia Oulun seudun yrityksille. Tuottavuuden ja työhyvinvoinnin lisäämiseen tähtäävä hanke on perustettu alun perin tukemaan kasvuhaluisia yrityksiä.

”Koronahan nosti varmasti muissakin kuin kasvuyrityksissä esille haasteita siinä, miten työtä tehdään ja pakotti yrityksiä uudistumaan. Toki oltiin saatu jo ennen koronaa hakemuksia muun muassa verkkokauppojen perustamista varten, mutta koronan myötä hakemusten määrä hankkeen myöntämiin avustuksiin kasvoi reilusti”, projektipäällikkö Mari Viirelä kertoo.

Viirelän mukaan hankkeen yksi tarkoitus oli lähteä digitalisoimaan yritysten liiketoimintaa – ja tähän kuului esimerkiksi verkkokauppojen perustaminen. Tuen saaneista kaikki eivät perustaneet tai perusta verkkokauppaa, vaan osa on aloittanut mahdollistamalla esimerkiksi sähköisten tarjouspyyntöjen tekemisen yritykselleen.

Avustuksia eri toimialoille

Tällä hetkellä tukea on myönnetty yhteensä 32 yritykselle, joista 11:lle tuki on myönnetty nettisivujen kehittämiseen. Tuen määrä on nyt enintään 2000 euroa, josta yritys maksaa 20 prosentin omavastuuosuuden. Avustukset ovat jakautuneet hyvin eri toimialoille.

”Maalis-huhtikuun vaiheessa saimme viikossa yli 20 hakemusta, joista valtaosa haki apua työn tekemisen tapojen uudistamiseen joko verkkokaupan avulla tai muuten digitalisoimalla toimintaansa. Näistä yrityksistä suurin osa ei kuitenkaan täyttänyt hankkeen ehtoja eli tukea ei voitu myöntää. Tämä kuitenkin osoittaa sen, että kaikenlaisilla yrityksillä on tarve ja halu muuttaa toimintatapojaan, kun maailma muuttuu”, Viirelä kertoo.

Kriteerit tuen saamiselle olivat, että yritys on toiminut vähintään kolme vuotta, se työllistää, liikevaihto on ollut kasvava ennen koronaa ja että yritys sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toiminta-alueella.

Asiantuntijapoolissa laaja osaamispankki

Viirelän mukaan hanketta varten perustetussa asiantuntijapoolissa on tällä hetkellä noin sata eri toimijaa.

”Käytössämme on hyvin laaja osaamispankki. Kun on tullut hakemus, niin asiantuntijapoolin tietyn osaamisalueen asiantuntijoille on laitettu tarjouspyyntö.”

Viirelän mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät avustavat rahallisesti yrityksiä digitaalisten toimintojen kehittämisessä.

”Digitaalisuus auttaa vapauttamaan yrityksen resursseja esimerkiksi ajanvarauksesta itse työhön, josta yrityksen tulos tulee.”

Toukokuun loppuun asti oli kolme hakua, joista ensimmäinen haku päättyi joulukuun alussa ja kaksi hakua oli tämän vuoden puolella. Syksyllä haku laitetaan auki uudestaan. Kaiken kaikkiaan yrityksiä tuetaan yli 100 000 euron edestä erilaisissa kasvun haasteissa.

”Se yllätti, kuinka helposti ja nopeasti asiat lähtivät etenemään tuen hakemisen jälkeen.”
Tarmo Kemppainen
Tarkem Oy

Tarkem uudisti nettisivunsa tuen avulla

Turvallisuuskoulutusyritys Tarkem Oy uudisti nettisivunsa Kasvun kartta -hankkeesta saadun tuen avulla.

”Meillä on ollut työnalla esimerkiksi verkkosivustomme uusiminen. Ollaan myös mietitty, voisiko meilläkin olla tulevaisuudessa jonkinlaista verkkokauppaa”, Tarmo Kemppainen kertoo.

Tarkem Oy järjestää lupakorttikoulutuksia yrityksille, yhteisöille ja yksityishenkilöille. Pääsääntöisesti ne ovat turvallisuuspuolen koulutuksia sekä esimerkiksi kuljettajan ammattipätevyyksiä. Yksi eniten kysytyimmistä on ensiapukoulutus.

Kemppainen antaa isot kiitokset  hankkeen asiantuntijapalveluille.

”Tämä oli hieno juttu tällaiselle pienyrittäjälle. Se yllätti, kuinka helposti ja nopeasti asiat lähtivät etenemään tuen hakemisen jälkeen.”

KASVUN KARTTA -HANKE
  • Euroopan Sosiaalirahaston (ESR) sekä Pohjois-Pohjanmaan kuntien rahoittama hanke, joka palvelee Pohjois-Pohjanmaan kasvuhaluisia yrityksiä.
  • Yritys voi saada avun enintään 2000 euroon asti, josta yritys maksaa 20 prosentin omavastuuosuuden.
  • Hankkeen asiantuntijapalvelut auttavat yrityksiä selättämään kasvun esteitä.
  • Hanke kilpailuttaa asiantuntijapoolissa mukana olevat yritykset, joista valikoituu asiantuntijat yritysten avuksi.