Kärp­pä­le­gen­da Jari Viuh­ko­las­ta tuli ih­mis­ke­hon asian­tun­ti­ja – "Ih­mis­ten aut­ta­mi­nen on kiin­nos­ta­nut aina"

Ex-kiekkoilija Jari Viuhkola aloitti hierojayrittäjänä maaliskuussa.
Ex-kiekkoilija Jari Viuhkola aloitti hierojayrittäjänä maaliskuussa.
Kuva: Pekka Kallasaari

Kuusi vuotta ja rapiat. Sen verran aikaa on kulunut siitä, kun polvivaivat pakottivat kärppälegenda Jari Viuhkolan, 41, ripustamaan hokkarinsa naulaan.

Kärppien kaikkien aikojen toiseksi parhaan pistemiehen menestyksekkäästä peliurasta, joka pitää sisällään 535 SM-liigassa pelattua runkosarjaottelua ja neljät MM-kisat, muistuttaa Raksilan jäähallin kattoon jäädytetty pelipaita numerolla 24.

Vaikka kuusi vuotta on ihmisen elämässä lyhyt aika, Viuhkola sanoo kiekkoaikojen tuntuvan jo kovin kaukaisilta.

– Voisi sanoa, että aika on kullannut muistot. Karvaat pettymyksetkin, jotka joskus harmittivat kovasti, ovat muuttuneet hyviksi muistoiksi, Viuhkola toteaa.

– Eivätkä ne pokaalit ja mestaruudet tunnu enää tärkeimmiltä jutuilta, vaan ne ovat ihan muita asioita, joita hymyssä suin entisten pelikavereiden kanssa muistellaan.

Tänä päivänä voitot eivät ole enää kiekkouran merkityksillisimpiä muistoja, sanoo Jari Viuhkola. Arkistokuva kauden 2013-2014 välieristä SaiPaa vastaan.
Tänä päivänä voitot eivät ole enää kiekkouran merkityksillisimpiä muistoja, sanoo Jari Viuhkola. Arkistokuva kauden 2013-2014 välieristä SaiPaa vastaan.
Kuva: Jukka Leinonen/arkisto

Kaksi ammattia

Kiekkouransa jälkeen Jari Viuhkola on ennättänyt opiskella itselleen kaksi ammattia.

– Olen aina ollut kiinnostunut ihmisten auttamisesta, mutta kyllä niitä jatkosuunnitelmia piti kiekkouran lopettamisen jälkeen jonkin aikaa pureskella. Se oli niin iso elämänmuutos, että pieni aikalisä oli tarpeen. Omalla kohdalla se meni hyvin. Toisenlaisiakin tarinoita on nähty.

Ajatusten selkiinnyttyä Viuhkola lähti opiskelemaan lähihoitajaksi Oulun seudun ammattiopistoon ja valmistui vuonna 2018.

– Ehdin tehdä lähihoitajan työtä jonkin aikaa ja hommasta kyllä tykkäsin, mutta hierojan opinnot alkoivat houkutella.

Niinpä Viuhkola hyppäsi takaisin koulun penkille ja sai hierojan paperit taskuunsa loppuvuodesta 2019.

– Sitten tuli korona ja pisti kapuloita rattaisiin. Vuosi tässä on seurailtu tilannetta ja samalla hiljalleen etsiskelty sopivia liiketiloja.

Lopulta kuluvan vuoden maaliskuussa Viuhkola avasi uuden toimipisteen Myllytulliin yhdessä kahden muun kauneus- ja hyvinvointialan yrittäjän kanssa.

– Tämä ei ole helpointa aikaa pistää uutta bisnestä pystyyn, mutta hyvin tämä on lähtenyt liikkeelle, hän kiittelee.

Viuhkolan palveluihin kuuluvat klassinen hieronta, purentalihasten käsittely sekä urheiluhieronta.

– Hoidan ihmisiä laajalla skaalalla, mutta erityisen mielellään lähden ratkomaan ja ennaltaehkäisemään urheilijan fysiologisia ongelmia. Minulla on runsaasti näkemystä myös sieltä hoitopöydän ­puolelta.

Lapsiperheen arkea

Yrittäjyyden lisäksi Viuhkolan elämään kuuluu juuri nyt tavallista lapsiperheen arkea.

– Kyllähän se arki pitkälti lasten harrastusten ympärillä pyörii, 11-vuotiaan Nevian ja 14-vuotiaan Nooan isä toteaa.

Nooa on seurannut isänsä jalanjäljillä ja pelaa jääkiekkoa Kär­pissä.

– On ollut mukava seurata pojan kehittymistä, mutta mitään paineita en halua hänelle luoda. Olen taustalla rennolla mielellä mukana ja annan apua jos tarvitaan, muutoin en puutu treeneihin tai pe­leihin.

Oman uransa jälkeen Viuhkola toimi parin vuoden ajan juniorivalmentajana mutta sittemmin valmennus on jäänyt.

– Sellaista paloa ei enää ole. Oli parempi siirtyä katsomon puolelle. Ja nimenomaan junnukatsomon, aikuisten pelejä ei ole tullut enää niin tiiviisti seurattua.

Omaa kuntoaan Viuhkola pitää yllä talvisin hiihtäen ja kaukalopalloa pelaten, kesällä pyörän satulassa.

– En tee enää mitään liikuntasuoritusta voittamisen, vaan nautinnon vuoksi.

Suuria tulevaisuudensuunnitelmia miehellä ei ole.

– Toivon vain, että saisin harjoittaa terveenä tätä uutta ammattiani ja koronatilanne hellittäisi, että pääsisimme nauttimaan elämästä vapaammin.