Kä­rä­joi­keus antoi nel­jän­nen tuomion Oulun sek­suaa­li­ri­kos­vyyh­dis­sä – te­ki­jäl­le reilu kolme vuotta van­keut­ta

Oulun käräjäoikeus on antanut neljännen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta seksuaalirikosvyyhdistä.

Oulun käräjäoikeus on antanut neljännen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta seksuaalirikosvyyhdistä.

Se tuomitsi yksimielisesti Javad Mirzadin kolmen vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan vuonna 1990 syntynyt Mirzad oli sukupuoliyhteydessä 13-vuotiaan tytön kanssa. Lisäksi hän teki tytölle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Hän muun muassa suuteli tyttöä ja kosketteli tätä eri puolilta vartaloa. Tekoja oli useita, ja ne tapahtuivat yksityisasunnossa viime vuoden elokuussa.

Syytetty kiisti syyllistyneensä muuhun kuin tytön suutelemiseen ja hänen vartalonsa kosketteluun. Hän kertoi luulleensa tyttöä 16-vuotiaaksi. Käräjäoikeus ei pitänyt väitettä uskottavana.

Osapuolet tapasivat useita kertoja miehen asunnossa

Osapuolet olivat vaihtaneet puhelinnumeroita miehen asunnolla, jonne tyttö oli mennyt. Sen jälkeen he pitivät yhteyttä WhatsApp- ja Instagram-sovellusten avulla ja puhelimitse sekä tapasivat miehen asunnossa. Mies antoi tytölle rahaa linja-automatkoihin, joilla tyttö saapui tapaamisiin.

Käräjäoikeuden mukaan rikos on kokonaisuudessaan törkeä, koska asianosaisten ikäero on suuri, ja syytetty käytti hyväkseen tytön kiinnostusta. Oikeus myös perusteli rikoksen törkeyttä sillä, että miehen teot aiheuttivat tytölle kipua.

– Edelleen rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä, koska vastaajan on tullut havaita ainakin joitakin puutteita asianomistajan kyvyssä ilmaista itseään, kyvyssä itsenäiseen toimintaan sekä päätöksentekokyvyssä, jotka osaltaan ovat olleet merkkinä asianomistajan haavoittuvuudesta hänen nuoren ikänsä ohella, oikeus perusteli päätöstään.

Oikeus pohjasi tuomionsa uhrin kertomukseen, jota muu kirjallinen näyttö ja henkilötodistelu tukivat. Kirjallisina todisteina esitettiin muun muassa osapuolten välinen viesti- ja puheluhistoria ja lääkärinlausuntoja.

Pääkäsittelyssä katsottiin uhrin haastattelunauhoitteet sekä kuultiin syytettyä. Asia käsiteltiin kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa.

Käsittely suoritettiin ilman yleisöä. Oikeus määräsi salassa pidettäviksi muun muassa uhrin ja hänen huoltajiensa henkilöllisyydet, oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tuomion. Salaamisella suojellaan uhrin yksityisyyttä.

Vahingonkorvauksia 19 000 euroa

Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle yhteensä 19 000 euroa vahingonkorvausta kivusta ja särystä, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Lisäksi hänet määrättiin maksamaan tytön oikeuskuluja noin 5 000 euroa. Tuomitun omat oikeudenkäyntikulut, jotka ovat lähes 5 900 euroa, tulevat valtion maksettavaksi miehen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Käräjäoikeus on tähän mennessä antanut Mirzadin lisäksi kolmelle muulle miehelle tuomion. Seuraavan, eli viidennen, syytetyn tuomion on määrä tulla ensi viikolla.

Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuun alkupäivinä.