Kan­sal­lis­gal­le­ria vetoaa mu­seoi­den rajatun avaa­mi­sen puo­les­ta

Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen sekä Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseoiden johtajat ovat kirjoittaneet vetoomuksen museoiden rajatun avaamisen puolesta.

– Me toivomme, että tartuntatautilain uudistuksen myötä alakohtaiset päätökset olisivat mahdollisia ja maamme museot voitaisiin avata terveysturvallisia sääntöjä noudattaen, vetoomuksen tekijät toteavat.

Eduskunnan sivistysvaliokunnan 5. helmikuuta julkaiseman lausunnon mukaan tapahtuma- ja kulttuurialalla on jäänyt työllistämättä 136 000 tilapäistä työntekijää. Lomautukset ovat väistämättömiä toimenpiteitä sulkujen jatkuessa.

– Koronatilanteen pitkittyessä on syytä harkita taloudellisen toiminnan mahdollistamista myös muussa kuin elinkeinoelämän toiminnassa, museonjohtajat vaativat.

– Pienistä puroista kasvaa se elpymisen joki, jota nyt tarvitsemme.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Kansallisgallerian pääjohtajan Risto Ruohosen lisäksi Ateneumin taidemuseon johtaja Marja Sakari, Nykytaiteen museo Kiasman johtaja Leevi Haapala ja Sinebrychoffin taidemuseon johtaja Kirsi Eskelinen.